Прочитај ми чланак

СТЕФАНОВИЋ: Ништа спорно што је припадник Жандармерије вођа навијача

0

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић потврдио је на питање новинара Инсајдера да је Ненад Вучковић, један од вођа навијача Партизана, припадник Жандармерије, као и да је пре тога био припадник Војске Србије. Министар у томе не види ништа спорно.

nebojsa-stefanovic-zandarmerija-cistka-foto-dragana-udovicic-marina-lopici-1412280017-577825

Ненад Вучковић, који је до недавно био представник навијача и у Скупштини ФК Партизан, уједно је припадник Жандармерије. Иако је више навијача Партизана осуђено за тешка кривична дела, као што су трговина дрогом, поседовање оружја, тешке телесне повреде, а против многих је Полиција подизала кривичне пројаве које до данас нису процесуиране, министар не види ништа спорно у томе што је припадник Жандармерије један од вођа навијача.

На питање Инсајдера да ли је Вучковић прошао безбедносну проверу пре но што је примљен у Жандармерију, Стефановић је рекао да су безбедносне процене рађене и да их је Вучковић прошао.

„Није кривично дело бити вођа навијача“, рекао је министар.

Међу навијачима и осуђивани криминалци

Судећи по одговору министра, он не види ништа спорно у томе што је Вучковић један од вођа групе навијача у којој су и осуђивани криминалци. Један од припадника навијачке групе Јањичари, који је био у добрим односима с Вучковићем, је и Александар Станковић, недавно убијен у мафијашком обрачуну.

Шира јавност је за Станковића сазнала после бруталног напада тројице хулигана на припадника обезбеђења и возача директора ФК Партизан на паркингу испред просторија клуба у априлу ове године.

Иако су овај напад снимиле и клупске камере, представници надлежних институција се данима после тог напада нису оглашавали у јавности.

За тројицом нападача Полиција је трагала данима, упркос томе што су њихови идентитети били познати захваљујући видео снимку.

Медији су убрзо објавили да је реч о Александру Станковићу, Вељку Беливуку и Дарку Ристићу. Како се испоставило, Станковићу је пре три године изречена правоснажна пресуда због трговине дрогом и поседовања оружја на пет година и десет месеци затвора, али су надлежни судови три године одобравали његове захтеве за одлагање одласка у затвор. Након што је Станковић пре две недеље убијен у мафијашком обрачуну, Стефановић и премијер Александар Вучић најавили су борбу против криминалних група из једне земље окружења.

После случаја пребијања на паркингу ФК Партизан објављено је и да је Вељко Беливук после суђења које је трајало чак седам година правоснажно осуђен за наношење тешких телесних повреда једној особи на београдском сплаву Blay Watch. Беливук је осуђен на пет и по месеци затворске казне пошто је током дугог судског процеса дошло до застаревања оптужбе за недозвољено поседовање оружја и пошто су сведоци променили исказ.

Према споразуму о признању кривице с Тужилаштвом због напада на припадника обезбеђења и возача директора ФК Партизан у априлу ове године Беливук је осуђен на годину дана кућног притвора, Дарко Ристић на 10 месеци затвора, док против Станковића због тог напада није ни подигнута оптужница уз образложење да камере нису забележиле да је било кога ударио, иако јесу забележиле да се агресивно понашао, а било је познато и да годинама одлаже издржавање претходно изречене казне. Упркос пресуди, Беливук је присуствовао сахрани убијеног Станковића пре десетак дана.

Недавни напад на паркингу испред фудбалског клуба Партизан само потврђују да се до данас ништа није променило.

Информацију да је Вучковић запослен у Жандармерији, а да донедавно био и припадник Војске Србије, објавио је данас Курир.

Изјава Небојше Стефановића да не види ништа спорно у томе што је припадник Жандармерије уједно и вођа навијача још један је показатељ да су вође навијача део система.