Прочитај ми чланак

СТЕФАНОВИЋ: Најава признања Косова је ударац који компликује наше односе…

0

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић о изјави Изетбеговића да ће БиХ признати Косово: Сазваћемо седницу Савета за националну безбедност, овакве најаве, нису добре за ситуацију у региону

ОЧЕКУЈЕМ да ће председник Србије, због најаве Бакира Изетбеговића да ће БиХ признати независност Косова, сазвати Савет за националну безбедност у наредних 48 сати. Ово тело ће размотрити даље кораке државе и наш однос према таквом потезу Изетбеговића.

Овако министар унутрашњих послова и секретар Савета за националну безбедност Небојша Стефановић, за „Новости“, кометарише изјаву бошњачког члана Председништва БиХ. Изетбеговић је за „Дојче веле“ рекао да је БиХ већ требало да призна Косово и да планира да то учини.

– Волео бих да ово није тачно и да се ради о лошој интерпретацији Изетбеговићеве изјаве, јер нажалост, ако је истина, то је један од најтежих удараца које Србији може да нанесе једна суседна земља – каже Стефановић.

– То не може бити ни добронамерно ни позитивно у односима Србије и БиХ. Не знам да ли Изетбеговић разуме колико компликује и усложњава ситуацију у региону. Не само односе између две земље, већ и између два народа. Поготово после свих позитивних сигнала које су председник и Влада Србије пружили у БиХ, после свих позитивних ствари које смо учинили у међусобној сарадњи.

ДОДИК: ОД ИЗЕТБЕГОВИЋА НЕ ЗАВИСИ НИШТА

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да члан председништва БиХ Бакир Изетбеговић не поштује територијални интегритет Србије и добре односе са Србијом, као да не поштује ни Босну и Херцеговину.

„Косово неће бити признато од стране БиХ шта год Бакир Изетбеговић рекао и шта год он покушао да уради јер то да ли ће БиХ признати Косово и Метохију или не, зависи од Републике Српске“ рекао је Додик за Пинк.

Он је додао да то може да буде само „став једног политичара који је на заласку политичке каријере“.

Додик је рекао да Изетбеговић „није Босна и Херцеговина“ те да ли ће КиМ бити признато од стране Босне зависи од Републике Српске, која то, како каже неће учинити.

„Ја бих могао да кажем да више од Бакира Изетбеговића, да ли ће Косово бити независна држава, зависи од мене него од њега. Бакир Изетбеговић је један пропали политичар који сада стално враћа исте теме као његов отац претећи ратом на овим просторима без икаквих реалних упоришта за тако нешто“, рекао је Додик.

Председник Српске је казао да Изетбеговић има много проблема у својој политичкој партији и свом народу, што се тиче подршке, и да на овај начин, како каже, покушава да врати политички значај.

„Апсолутно једна злоупотреба, којој није несклон Бакир изетбеговић и његови сарадници. Мислим да се само он довољно демаскирао, а да са овим не може ништа да постигне. Да ли ће БиХ признати КиМ или не, зависи од Републике Српске, а Република Српска је против признања“, поручио је Додик.

ИВАНИЋ: ЛИЦЕМЕРЈЕ САРАЈЕВСКЕ ПОЛИТИКЕ

Изјава Бакира Изетбеговића да ће БиХ признати независност Косова говори о „лицемерству сарајевске политике“, рекао је члан Председништва БиХ Младен Иванић.

Иванић каже да није случајно што се она појавила мање од месец дана пре доласка делегације те земље у Београд, рекао је Иванић за Тањуг и оценио да је то свесно стварање негативног амбијента.

„Јако је погрешна политика коју Изетбеговић води“, казао је он.

На питање какву поруку шаље Изетбеговић кад не поштује територијални интегритет Србије, која је гарант Дејтонског споразума, Иванић каже да је то вероватно наставак једне политике из Сарајева да са Београдом не треба имати добре односе или да треба глумити неку жртву.

Показује се, каже, овај пут да ту апсолутно нема жртве, да је то свесно иритирање и свесно прављење негативног амбијента на најосетљивијем питању за Србију.

„Добар комшија то никад не би урадио“, поручио је Иванић.