Прочитај ми чланак

ШТА СВЕТСКИ И РЕГИОНАЛНИ МЕДИЈИ пишу о хапшењу на КиМ

0

Америчка агенција АП пренела је да је у северном делу Косовске Митровице рано јутрос ухапшени Срби повезаних са убиством Оливера Ивановића.

Позивајући се на саопштење косовске полиције, АП наводи да се ухапшени, како се наводи, сматрају осумњиченима у вези са убиством Ивановића.

Додаје се да је ухапшен један Србин због опирања полицији.

АП је пренела да је косовска полиција рано јутрос ухапсила четворицу Срба у Косовској Митровици, од којих су тројица повезана са убиством Оливера Ивановића, једна је ометала акцију, док се за петом особом трага.

Агенција наводи, да је полиција том приликом одузела доказе за истрагу о убиству Оливера Ивановића, као и да је тужилаштво саопштило да су на четири локације, на којима је рација спроведена, пронадјени илегално оружје и други материјали.

Наводи се и да су и лидери Срба позвали су на смиривање ситуације и затражили од Београда и медјународне заједнице да им помогне.

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић рекао је АП-у да је формиран кризни центар, као и да је оситуацији разговарао са председником Србије Александром Вучићем.

Агенција цитира и саопштење премијера привремених косовских институција Рамуша Харадинаја који позива на смиривање ситуације уз образложење да хапшења нису повезана са политичким дешавањима.

„Уверавам градјане Косова и установе јавног реда да операције полицвије никада неће бити усмерене против иједне етничке или политичке групације“, рекао је Харадинај, преноси АП.

Агенција оцењује да су почетком недеље на Косову порасле тензије јер Косово није успело да постане члан Интерпола због лобирања Србије, због чега су привремене косовске институције одлучиле да повећају таксе за 100 одсто на увоз робе из централне Србије.

Агенција наводи да је на главном тргу у северној Косовској Митровици било окупљања грађана.

Медији у региону пренели су данас агенцијске вести о тензијама на северу Косова, које насељавају Срби, пуцњима и хапшењима, као и одвојеним ванредним састанцима владе и председника Србје Александара Вучића са војним врхом и шефовима безбедносних служби.

Агенција ХИНА јавила је, позивајући се на српске медије, да су напетости између Приштине и Београда, подстакнуте одлуком косовских власти да царинске таксе на робу из Србије и БиХ повећају за 100 посто, у последња 24 сата достигле размере које би ускоро могле прерасти у неконтролисане инциденте, упркос, кажу, порукама из Брисела,.

Портал Индеx је, позивајући се на српске медије, пренео да су специјалне јединице РОСУ упале рано јутрос на северни део Косова, који настањују Срби, и да је четворица њих ухапшено.

И други хрватски медији преносе да су четворица Срба ухапшена на северу Косова, да су се чули рафали, као и да је председник Србије Александар Вучић сазвао ванредни састанак са шефовима безбедносних служби и војске.

И медији у БиХ су пренели о тензијама на Косову и Метохији и ванредним састанцима председника Србије и владе.

Портал РТ Црне Горе, такође известава о ситуацији на Косову, након што је Приштина одлучила да повећа дажбине на робу из централне Србије за 100 посто.

Македонски медији поред вести о упаду спецјалних јединица РОСУ на север Косова, пишу да ће у подне у Косовској Митровици бити одржан миран протест.

Хаос у Косовској Митровици: косовски специјалци јутрос су ухапсили четворо Срба, чуле су се пуцњаве, грађани су на ногама, тако је македонска телевизија Сител пренела најновију вест о упаду косовских снага Росу у северни део Косовске Митровисе.

Сител наводи да су припадници јединице Росу упали у станове четворо ухапшених, ударали их пушкама и ногама, а након тога одвели у непознатом смеру.

Сител наводи и да је портпарол косовске полиције Даут Хоџај изјавио да су хапшења спроведена у оквиру истраге убиства Оливера Ивановића.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!