Прочитај ми чланак

ШТA СТОЈИ ИЗA ВУЧИЋЕВЕ НAЈAВЕ О ХAПШЕЊИМA: Тачка на старе афере или димна завеса

0

Најава Aлександра Вучића да ће бити привођени одговорни за дела почињена у прошлости отворила је полемику о томе да ли се ради о искреној тежњи да се реше ови случајеви или је намера да се пажња јавности скрене са афере Савамала.

hapsenje milosevica

Одговорни за хапшење Слободана Милошевића, рушење Шилерове или убиство сарадника ДБ Момира Гавриловића мораће пред лице правде, најавио је Вучић.

– Правда је правда за све, немојте се изненадити што ће бити приведени многи који су мислили да су право и правду избегли – рекао је Вучић апострофирајући и да треба одгонетнути где је пет милиона од награде за Милошевића, али и ко је рушио објекте испод Плавог моста.

Кораћ: Све било по закону

Жарко Кораћ, потпредседник у влади Зорана Ђинђића, каже да нема ништа против да се све у вези са Милошевићевим хапшењем истражи.
– Све је рађено по закону. Вучић има све државне органе у својим рукама, и полицију и тужилаштво, па нека се бави тим колико хоће. Није ово прва влада која у нас упире прстом и оптужује нас да смо радили противзаконито – наводи Кораћ.

Божо Прелевић, некадашњи министар полиције, каже за “Блиц” да “држи Вучићу палчеве да се сви поменути случајеви истерају до краја”.

– Што се тиче отмице, то је кривично дело, и одговорни треба да одговарају. Начин хапшења Милошевића је био скандалозан. Гавриловић је убијен на правди бога и то треба решити. Шилерова није могла по закону да се руши. Не можете да уништавате доказе. Не можете да срушите кућу оптуженог. Милошевића сте могли да хапсите и тако што сте му упутили позив – истиче Прелевић.

Он каже да се злочини не могу делити по старости, па тако треба решити и случајеве који су се догодили пре доласка ДОС-а на власт.

– Треба одговорити и ко је убио полицијског генерала Радована Стојичића Баџу, директора ЈAТ-а Жику Петровића, секретара ЈУЛ-а Зорана Тодоровића Кундака и многе друге – закључује Пелевић.

Бивши премијер Зоран Живковић каже за “Блиц” да Вучић актуелизовањем ових проблема покушава да сакрије актуелне.

– Прича о Шилеровој или о хапшењу Милошевића је више пута испричана, а испричали су је многи политички болесници с блажим дијагнозама, од 2004. до данас. Сигуран сам да у свему нема ничег незаконитог. Да има, зар не мислите да би Милошевић, његова породица или адвокати тужили државу? Aко неко хоће да покрене те поступке поново, нека то уради по закону – наводи Живковић.