Прочитај ми чланак

„Шта сте урадили да се не понови?“: Завршен 18. протест „Србија против насиља“

0

Осамнаести протест "Србија против насиље" одржава да се испред Скупштине Србије. Након уводног обраћања, окупљени ће кренути у шетњу до Министарства просвете и правде. Један од организатора протеста, Александар Јовановић Ћута најавио је да ће до краја септембра и политичари говорити на протестима. Све информације са данашњег протеста пратите у блогу уживо на Нова.рс.

Развој догађаја:

20:58

Одржан протест и у Краљеву

У Краљеву је вечерас одржана 18. протестна шетња „Краљево против насиља“. Тема овонедељног протеста је било образовање и како је дочекана нова школска година.

Опширније прочитајте у посебној вести.

20:49

Нови протест следеће недеље

Новинар и водитељ протеста “Србија против насиља” Смиљан Бањац је позвао грађане да следеће недеље дођу на нови, деветнаести протест.

20:35

„Хајде да деци показемо да има више атома кисеоника, него корупције у друштву“

„Јуче је био први септембар. Школско звоно је по први пут зазвонио за 60.000 ђака првака, али први пут није зазвонило за тачно њих 9. Деца ће поново сести у школске клупе, хајде да им показемо да има више атома кисеоника, него корупције у друштву. Да им покажемо да се Трећи Њутнов закон може спровести кроз реакцију надлежних органа. Да им показемо да биологија не може им објасни појаву економских тигрова, да не мозе да буде укопавања. Да не мора да се обраћа Лупус ин фабула 190 пута за протеклих 8 месеци. И зато хајде да им показемо да можемо да изградимо Србију без насиља, где не могу да прођу планиране дипломе, где студенти не морају да буду таргетирани и привођени, а новинари притискани“, рекла је студенткиња права Ања Кафеџијска.

20:32

„О нама и нашим ђацима одлучују људи који никада нису ушли у учионицу“

„Ове године добили смо увредљиво писмо Министарства просвете. Шаљу нам упутства за рад, као да нисмо ширили међуљудске односе и толаранцију. Као што сви знају, школе су две недеље пре почетак школске године како би требало да нам објасне кроз смернице како би требало да изгледа ова година. Не могу да се не питам коме сте ви из Министарства и завода и Владе и из Скупштине, коме сте ви пример за моделовање понашања. Да ли ви мислите да не стојите пред том децом, да се не угледају и на вас“, рекла је професорка Марина Видојевић.

„О нама и нашим ђацима одлучују људи који никада нису ушли у учионицу. Они само траже документацију, то је за њих кључна реч. Ми смо за њих архиватори и то врло послушни архиватори“, додала је она.

20:18

Миливојевић: Вучић се руга грађанима

Посланик Демократске странке (ДС) Срђан Миливојевић каже да се Александар Вучић руга и подсмева грађанима који протестују и да врло добро зна који су њихови захтеви, али да не жели да их испуни.

Опширније прочитајте у посебној вести.

20:05

Грађани скандирају „Вучићу, одлази“

Протестна колона стигла је до Славије, а како јавља репортер Нова.рс, грађани скандирају „Вучићу одлази“.

19:44

Почела протестна шетња

Грађани су кренули у протестну шетњу, а колона ће се кретати онда Улицом кнеза Милоша, онда Улицом српских владара, преко Славије, а онда и до Немањине улице испред министарстава просвете и правде, где ће се протест завршити.

19:41

Подршка смењеним инспекторима

Срђан Миливојевић и Мирослав Алексић Фото: Весна Лалић/Нова.рс

На протесту се могу видети и транспаренти подршке смењеним инспекторима Слободану Миленковићу и Душану Митићу, инспекторима који су открили имање „Јовањица“ и ухапсили Колувију.

19:28

Транспаренти са људима у робијашкој униформи

На протест је дошао и оснивач покрета „Ћале ово је за тебе“ Петар Ђуриц и људи окупљени око њега који носе оне транспаренте са људима у робијашкој униформи. Овога пута у робијашку униформу обучени су Душан Бајатовић и Небојша Крстић.

19:14

На протест стигли и студенти

На протест су стигли и студенти који носе транспарент “ Србија против насиља“, а грађани су их дочекали аплаузом.

Студенти носе и транспаренте са написима: „Насиља против, јак је то мотив.“ , „Насиља против“ , „Студент је воћка чудновата“ и „Било куда студенти свуда“.

Неформална група „Студенти против насиља“ најавила је да ће 5. септембра у Уметничком павиљону „Цвјета Зузорић“ поставити изложбу фотографија и транспарената са протеста у Србији из 1936, 1968, 1996/997, 2000 и 2023. године.

19:02

Блокиран саобраћај испред Скупштине

Окупљени грађани блокирали су саобраћај испред Скупштине Србије, јавља репортер Нова.рс.

18:52

„Шта сте урадили да се не понови?“

18:15

Ово је рута 18. протеста „Србија против насиља“

Како су поручили технички организатори уочи протеста, овонедељни протест ће бити посвећен образовању и владавини права.

„Колона ће се кретати онда Улицом кнеза Милоша, онда Улицом српских владара, преко Славије, а онда и до Немањине улице испред министарстава просвете и правде, где ће се протест завршити.“, саопштила је на конференцији за медије у среду посланица Јелена Јеренић.

18:12

Ћута Јовановић: И ове суботе на протесту против насиља неће бити обраћања лидера опозиције
„Ни ове суботе, 2. септембра, опозиција, односно технички организатори протеста Србија против насиља, нису планирали да се њихови представници обраћају грађанима, већ ће се то догодити за две до три недеље“, изјавио је посланик Еколошког устанка у Скупштини Србије Александар Јовановић Ћута.

„Опозиција има план и сви смо сагласни с тим. Ове суботе неће бити обраћања опозиционих лидера на протесту, али се то може очекивати за два до три викенда“, рекао је Јовановић за лист Данас.

18:11

Протест одржан у Новом Саду, Крагујевцу, Чачку…

У центру Новог Сада у петак је одржан 13. протест против насиља, са којег је поручено да је „потрошен страх грађана, а остао је само бес“.

У Крагујевцу је дата подршка инспекторима Слободану Миленковићу и Душану Митићу који су открили највећу лабораторију марихуане у овом делу Европе на имању Јовањица код Старе Пазове, а који су смењени, трпе претње и безбедност им је угрожена.

На протесту је био уочљив и транспарент на којем су фотографије Миленковића и Митића са поруком „Подршка јунацима“.