Прочитај ми чланак

ШТА СРПСКИ ПОЛИТИЧАРИ МИСЛЕ О РЕФЕРЕНДУМУ у Каталонији и на чијој су страни

0

Да ли Каталонци имају право на отцепљење? Уз кога је Србија? Где је Косово, а где Република Српска? Политичари из Србије махом подржавају територијални интегритет Шпаније, а само један је јасно подржао сецесију Каталоније и отишао на лице места да то и докаже.

Шпанија је једна од ретких земаља ЕУ која није признала независност Косова, делимично и због ситуације у којој се и сама налази. У њеној покрајини Каталонији данас је одржан референдум о отцепљењу уз жестоке сукобе и бруталност шпанске полиције према грађанима на улицама.


Слике повређених и видео клипови ређају се на друштвеним мрежама, а на њих нису остали имуни ни српски политичари.

Из државног врха, први се огласио Ивица Дачић, који је рекао да Србија подржава територијални интегритет Шпаније и навео да је та држава међу највећим пријатељима Србије.

– Сви једнострани потези који нису у складу са уставноправним системом једне земље и који нису договорени са централним властима, представљају кршење међународног права. Ово може да задеси сваку земљу на свету. Ако нема међународног права, нема шта да вас штити, осим љубави и наклоности великих сила, што је врло променљива категорија – рекао је Дачић.

Сличан став има и некадашњи шеф српске дипломатије Вук Јеремић, који је на свом твитер профилу написао „Волимо Шпанију као што је она волела нас“.

„Устав је заснован на недељивом јединству шпанске нације, заједничкој и недељивој домовини Шпанији. Бог вас благословио“, написао је Јеремић на свом профилу.

Борко Стефановић, председник Левице Србије и бивши политички директор у МСП, противи се сепратизму Каталоније, али у исто време осуђује насиље полиције према грађанима који су изашли на референдум. Он је навео да је та шпанска покрајина традиционално место шпанске слободе и отпора фашизму.

„Не може Крим и Каталонија, а може Курдистан и Косово. Свет постаје брлог у ком правила више нема. Право на самоопредељење односи превагу“, написао је Стефановић.

Бруталност шпанске полиције критиковала је и Александра Јерков, посланица ДС. Она је уз хаштаг „ХандсОффцаталониа“ (даље руке од Каталоније) навела да се силом не може очувати државно јединство.

„Нека погледа Србију онај ко то још није схватио“, додала је Јерков.

Највећу подршку из Србије Каталонци су добили од Ненада Чанка, посланика и лидера ЛСВ. На згради његове партије је окачена застава Каталоније, а Чанак је отишао у Барселону да прати одржавање референдума.

На Твитеру из минута у минут извештава своје пратиоце о понашању шпанске полиције, па је тако поставио један видео клип у ком се види како полиција обара људе на под и гази их.

„Замислите на тренутак да је ово референдум у Републици Српској, а да су ови у црном припадници полиције БиХ послати из Сарајева“, написао је Чанак.

Ипак, из његових каснијих одговора током расправе на Твитеру дало се закључити да сличан референдум у Републици Српској не би подржао.