Прочитај ми чланак

Шта пише у ДСС-овој Декларацији о Косову и Метохији?

0

Главни одбор Нове Демократске странке Србије (Нови ДСС) усвојио је данас Декларацију о Косову и Метохији којом се оцењује да је „косовска политика“ власти у Београду „доживела потпуни слом“ и тражи да Србија прогласи окупацију тог дела територије због „флагрантног и континуираног кршења“ Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

У декларацији у коју је агенција Бета имала увид, наводи се да су за Нови ДСС такозвани француско-немачки споразум о Косову и анекс из Охрида „апсолутно и недвосмислено противуставног и антидржавног карактера“ и да су као такви „ништави“ и да не могу производити правне последице.

„Прихватање наведених споразума од стране српских званичника и државних функционера повлачи за собом не само историјску и политичку већ и кривичноправну одговорност. Против свих учинилаца ових кривичних дела против уставног уређења и безбедности Србије биће спроведени одговарајући судски поступци и они ће бити најстроже кажњени у складу са одредбама Кривичног законика“, стоји у документу.

Наводи се и да питање Косова и Метохије и одбране територијалне целовитости државе „није само темељно и судбоносно национално питање већ и прворазредно питање постојања и одбране правне државе и поштовања принципа уставности и законитости“.

„Како правне државе не може делимично бити – јер она постоји или не постоји – тако се правна држава и демократски поредак не могу нити се смеју бранити селективно, тј. само по одређеним питањима. Одбрана Косова и Метохије представља утолико одбрану правне државе и демократског поретка“, наводи се у Декларацији Новог ДСС.