Прочитај ми чланак

Шта пише у документу који је НАДА понудила СПН: Блокада скупштине и шта ако…

0

Нови ДСС и ПОКС, чланице коалиције НАДА упутиле су коалицији “Србија против насиља” документ у којем предлажу нацрт опозиционог деловања. У документу се предлаже план шта радити уколико досадашња власт у Београду обезбеди већину кроз гласове одборника „МИ-Глас из народа“, а чији је предводник доктор Бранимир Несторовић.

Уколико, ипак, не буде већине Нови ДСС и ПОКС упутили су предлоге шта радити до тренутка када се иде на поновљене изборе.

Према информацијама Нове, коалиција НАДА је у петак упутила документ представницима коалиције „Србија против насиља“ како би се изјаснили да ли га прихватају или не. Није инсистирано на роковима, па се претпоставља да ће у наредним данима стићи одговор.

Како Нова сазнаје, документ је подељен у две целине. Прва се односи на развој догађаја према којем листа Бранимира Несторовића подржава власт и обезбеђује већину СНС и СПС, док се други део односи на опцију да ипак буде понављања избора у главном граду.

“Направили смо разлику уколико буде или не буде већине у Београду, а онда имамо и стратегију уколико сви Несторовићеви одборници подрже листу СНС и СПС или ако само неколико њих. У случају да цела Несторовићева група подржи већину, онда нам је сужен маневарски простор и да треба да се окренемо, односно вратимо институционалној борби у скупштини на мало радикалнији начин, што ћемо додатно разрадити у наредном периоду”, каже извор Нове из коалиције НАДА.

Део документа садржи и предлоге шта радити уколико два или три одборника Бранимира Несторовића подрже СНС и СПС у Београду. У том случају помиње се и могућност блокаде градске скупштине.

“У том случају треба размислити да ли треба дозволити одржавање седнице, а постоје одређени предлози да се блокира скупштина. Између осталог предложено је да се дан или два пре седнице организују скупови или да се евентуално блокира Скупштина града Београда”, поручује саговорник Нове.

НАДА у документу инсистира да опозиција иде неколико корака у напред у свом деловању, те да треба бити проактиван, а не да се искључиво реагује на деловање власти.

Документ садржи и други сегмент, односно план који се односи на ситуацију да нема већине у граду Београду. У том делу се разрађује шта је неопходно учинити пре избора како би се створили равноправни услови што се у првом реду односи на сређивање бирачких спискова и отварање медија.

“Ако се ти услови не испуни, поставља се питање да ли треба учествовати на тим изборима. Ми смо изнели наш став да у том случају не треба ићи на изборе, већ организовати активни бојкот. Има ту више предлога како би тај бојкот изгледао, али о томе ћемо обавестити јавност у наредном периоду. Ово није ултимативни документ, желимо да радимо заједно, па ћемо детаљније разговарати највероватније после протеста 16. јануара”, поручују из коалиције НАДА за Нову.

До сада се из коалиције “Србија против насиља” нису званично оглашавали о предлогу који им је послала НАДА у петак.

Очекује се да се о томе дискутује у наредним данима на седницама којима присуствује свих девет чланице коалиције.