Прочитај ми чланак

Шта је Вучић обећао делу опозиције

0

Председник Србије Александар Вучић на састанку са делом опозиције, који је одржан јуче у Скупштини Србије, навео је да је власт спремна да омогући фер изборне услове у року од шест месеци пре изласка на биралишта и да ће се на састанцима након Ускрса разговарати о конкретним корацима, сазнаје Нова.рс.

Како је наведно нашем порталу из извора из Скупштине Србије, окупљенима на састанку се најпре обратио председник парламента, Ивица Дачић, а након тога председник Србије, а обојица су, како се наводи, рекли да су спремни да изађу у сусрет захтевима странака.

„И један и други су обећали да ће се услови побољшати, односно да ћемо имати фер изборну трку. Међутим, ми не знамо да ли је у питању само симулација и куповина времена до избора. То ће се показати у периоду после Ускрса“, каже наш саговорник.

Наш извор додаје да је наставак разговора предвиђен кроз састанке радних група које ће да припреме материјал за наредну рудну међустраначког дијалога.

„После тога следе разговори по темама. Кључне теме се односе на одржавање ванредних парламентарних избора, односно да ли ће се они организовати заједно са председничким и београдским. Такође, важно је и питање цензуса. Још увек није познато да ли ће он остати на три одсто или ће се поново вратити на пет процената. Постоји и могућност да се уведе и степенасти цензус. Та питања су остала отворена и биће кључна за наредне разговоре“, подвлачи наш саговорник.

У “дијалогу без странаца”, како су названи међустраначки разговори у Скупштини Србије, поред представника владајућих странака – Српске напредне странке (СНС), Социјалистичке партије Србије (СПС) и Српског патриотског савеза (СПАС), учествовали су и Демократска странка Србије (ДСС), Српска радикална странка (СРС), покрет Двери и Доста је било (ДЈБ).

Двери и ДЈБ најавили су да ће учествовати и у разговорима о изборним условима којима ће посредовати представници Европског парламента.