Прочитај ми чланак

Шта ће понудити Хилари Клинтон и Кетрин Ештон

0

Ивица Дачић: Кетрин Ештон је на последњем састанку изјавила да Србију неће присиљивати ни на шта што не жели – Александар Вучић Влада хода по танкој жици како би сачувала националне и државне интересе, али да не угрози европски пут Србије

Могло би се рећи да посета Вилијама Хејга, шефа британске дипломатије, Београду представља наступ првог ешелона у дипломатској офанзиви запада који сада жели да охрабри власт у Београду да направи додатне компромисе у односима са албанским званичницима из  Приштине.

Следеће седмице, у Београд стиже и америчко-европски двојац, Хилари Клинтон и Кетрин Ештон, које ће, према неименованим вашингтонским и бриселским круговима, српским званичницима пренети да би, ако до почетка децембра буде обновљен дијалог Београда и албанских влчасти из Приштине и буде постигнут брз напредак око преосталих техничких питања, Европски савет крајем године могао да Србији додели условни датум за почетак преговора са Европском унијом.

„Све ове посете су на трагу сусрета премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија. Сви ови државници који долазе у Београд стижу да би охрабрили Београд да настави започети дијалог са Приштином. А, уколико би се остварили одређени резултати, посебно на плану решавања питања слободе кретања, а можда, донекле и институција на северу Космета, које се могу тумачити и овако и онако, мислим да би то свакако убрзало и добијање датума и Србију, свакако, у великој мери приближило ЕУ”, каже Огњен Прибићевић, бивши амбасадор Србије у Берлину. Он указује и на то да постоји могућност да запад у неким својим захтевима и претера, те да се Србија опет повуче и замрзне свој став.

Будући да је садржај платформе за преговоре са албанским властима из Приштине тренутно „државна тајна”, питање је и да ли постоји могућност да је власт спремна да прави и веће уступке него што се иначе мисли?

 

Никола Јовановић, уредник часописа „Изазови европских интеграција” сматра да високи званичници ЕУ и САД долазе да изврше притисак на Београд да направи концесије у вези са КиМ, истовремено трудећи се да се „уже не прекине”.

„Иако је политички приоритет ЕУ и САД на Балкану функционалнија БиХ и нормализација односа Србије и Косова, ипак они не могу да дозволе да „изгубе” Србију, тако што ће она бити изолована или окренута искључиво Русији.

Уколико у тим параметрима Србија буде одиграла мудро, чврсто и стрпљиво, могуће је очекивати неки позитиван сигнал већ у децембру, као и одређени компромис у политичком дијалогу са Приштином”, каже он и објашњава да „позитиван сигнал не значи условну доделу датума, јер то не постоји, али може да значи одређиване циљног датума, као што је то био случај са ЦГ у децембру прошле године”. Иначе, очекује да платформа буде „предмет консензуса и потврђена у скупштини”.

Шта се заправо од Београда очекује да би врата била условно отворена? Судећи према саопштењу амбасаде Велике Британије у Београду, издатом након завршетка посете шефа британске дипломатије, наредни кораци Србије треба да буду „спровођење раније постигнутих договора, укидање паралелних безбедносних структура на Космету и отвореност паралелних структура здравства и образовања”.

Докле је српска власт спремна овога пута да иде? Судећи према изјавама највиших званичника, након састанка у председништву посвећеног платформи, могло би се закључити да постоји намера да се, зарад евроинтеграције, направе уступци. То је, уосталом, нагласио и председник Србије, који је, на састанку са Хејгом, рекао да је прошлонедељним састанком између премијера Дачића и Тачија Србија ушла у завршну фазу преговора са Приштином и да је спремна да учини многе компромисе.

Влада хода по танкој жици како би сачувала националне и државне интересе, али и да не угрози европски пут Србије, сликовито је објаснио позицију Србије, Александар Вучић, први потпредседник владе. Он је, у скупштини, такође, рекао и да претходна власт није нудила конкретна решења, али да ће овога пута бити другачије, затим, да ће власт покушати да добије датум пре јуна следеће године, као и да постоје назнаке да би се то могло десити и нешто раније.

Да из Брисела постоје сигнали за доделу условног датума за преговоре први је обзнанио премијер Дачић, у недавном интервјуу РТС-у. Поред осталог, он је навео и да проблем Космета треба решити пре краја мандата ове владе, јер ће, у супротном, Косово  постати независно.

Прибићевић, пак, истиче да и Вашингтон и Берлин гурају да се ствари реше и много пре него што је крај мандата ове владе. „Свако одлагање нама наноси штету, јер процес независности и осамостаљивања Косова неумитно иде”, каже он. „Суштина тога односи се на север Космета и како решити његов статус”, каже овај наш саговорник, који је мишљења да постоји „озбиљан простор за дипломатију, да изгура максимум за Србе који живе на северу Космета”.

 

Дачић: Није извесно да ли ће Србија добити „условни датум“
Ужице – Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да за сада није извесно да ће Србија, попут Црне Горе, добити „условни датум” преговора за улазак у ЕУ или ће бити предложено неко друго решење. „Имајући у виду позитиван развој односа и сарадње са Европском комисијом сигуран сам да можемо очекивати позитиван развој догађаја када је реч о почетку преговора за чланство у ЕУ”, рекао је Дачић новинарима у Севојну.

Упитан да ли је тачно да ће Србија добити „условни датум” преговора и да због тога Кетрин Ештон 31. октобра долази у Београд, Дачић је рекао да су то за сада само различита мишљења и очекивања. „Битно је да смо ми део процеса који води ка европским интеграцијама, а посете Кетрин Ештон и Хилари Клинтон Београду доживљавам као подршку наставку пута који је започела нова влада Србије”, каже Дачић.

Премијер је нагласио да та посета није у функцији притисака јер, како каже, за то нема разлога.

Дачић је рекао да му је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон приликом последњег састанка изјавила да она Србију неће присиљавати ни на шта што не жели.

 

(Танјуг)