Прочитај ми чланак

СРС: Уставни суд да оцени уставност Статута Војводине

0

zoran-krasic

(Бета)

СРС предала на писарницу Уставног суда Србије захтев за оцену уставности Статута Војводине, односно оцену одлуке о избору посланика покрајинског парламента.

Војвођански парламент има 120 посланика и у последња два сазива они се бирају мешовитим избоним системом, односно 60 посланика се бира по пропорционалом (цела Војводина једна изборна јединица), а исто толико по већинском систему (по општинама или деловима општина)

„Мешовити изборни изборни систем који важи у Војводини није у складу са Уставом“ (Србије), рекао је члан СРС-а Зоран Красић и додао да Скупштина Војводине треба да прихвати пропорционални систем који важи на државном и локалном нивоу.

„Овом иницјативом тражимо да се измени одлука о избору посланика, али то је и оштар захтев да се прекине манипулација, и ова, могао бих рећи, ‘екстремистичка манифестација’ нееманципованости две највеће странке. Оне морају да се еманципују и узму у руке Устав и да га примењују“, навео је Красић.

У СРС-у су истакли да је пропорционални систем јефтинији и да би се његовим увођењем спречили непотребени трошкови изазвани допунским изборима.

„Укидањем већинског шитема уштеде би се уствариле на ниво од 50 одсто будзетских средстава“, рекла је покрајинска посланица СРС-а Маријана Четојевић.

Према њеним речима, када посланицима који се бирају већинским системом истекне мандат, расписују се допунски избори као што је то било ове године у фебурару када су поново бирана три посланика из изборних јединица Србобран, Зрењанин и Апатин.

„Пропорционалним системом се по аутоматизму бира следећи посланик са изборне листе одређене политичке партије“, рекла је Четојевићева и додала да је на допунске изборе у фебруару потрошено 12,7 милиона динара.

Она је оценила и да мешовити изборни систем не погодује националним мањинама, већ искључиво великим странкама.

„По Уставу, националне заједнице би требале једнако да буду заступљене у локалном и покрајинском парламенту, што им актуелни систем не омогућава, већ погодује великим странкама“, рекла је Четојевић.