Прочитај ми чланак

Српски војници од ове године на скоро свим фронтовима у свету

0

srpska policija i vojskaa0

БEOГРAД – Припадници Воjске Србиjе би од ове године, уколико то одобри парламент, могли да буду ангажовани у седам нових међународних мировних операциjа УН и мисиjи EУ за обуку безбедносних снага у Mалиjу.

Србиjа тренутно партиципира у шест мировних мисиjа УН и две мисиjе под заставом УН, а новина би требало да буде ангажовање у мисиjама у Западноj Сахари, Mалиjу, Kашмиру, Jужном Судану и Судану.

Пуковник Mилан Kруниковац jе, образлажући оваj предлог одбору за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србиjе, обjаснио да ће се усваjањем Годишњег плана употребе Воjске Србиjе и других снага одбране у мултинационалним операциjама у 2014. години и Предлога одлуке о учешћу припадника Воjске Србиjе у мултинационалним операциjама у 2014. години скратити време одговора по захтеву УН или EУ.

Oн jе нагласио да усваjање ових аката не би значило ангажовање по аутоматизму, већ стављање на располагање ресурса без обавезе да буду ангажовани.

Значаjна промена, када jе реч о ангажовању припадника Воjске Србиjе у иностранству, биће и повећање капацитета у неким мисиjама, па би тако у мировноj мисиjи у Либану, уместо вода, требало да буде ангажована jединица ранга пешадиjске чете.

Пуковник Kруниковац jе, одговараjући на питања посланика, казао да прошле године ниjе било угрожавања безбедности припадника Воjске Србиjе у међународним мировним операциjама и прецизирао да jе Србиjа за ангажовање у мултинационалним операциjама определила 819 милиона динара, док УН партиципираjу са око 265 милиона.

Скупштина Србиjе ће на ванредном заседању коjе данас почиње, осим о ангажовању припадника Воjске Србиjе у међународним мировним операциjама, расправљати о Предлогу закона о заштити потрошача, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о електронским комуникациjама, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о поштанским услугама и Предлогу закона о изменама и допунама Закона о путним исправама.

Танјуг