Прочитај ми чланак

Српски војници ипак у Сирији?!

0

Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовали су у суботу свечаном затварању Међународних војних игара игара у Москви на којима је учествовало и 129 припадника Војске Србије.

Фото: vs.rs

Фото: vs.rs

У оквиру званичне посете Руској Федерацији, Ђорђевић је с Сергејем Шојгуом, министром одбране Русије, разговарао о даљем унапређењу сарадње две земље и сарадњи у области одбране. У кратком саопштењу стоји да су потврђени традиционално добри и пријатељски односи две земље, те да је Декларација о стратешком партнерству основа за даљи развој и унапређење укупних односа од којих је сарадња у области одбране један од најзначајнијих циљева.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Диковић разговарао је с Валеријем Герасимовим, начелником руског Генералштаба, а после састанка је изјавио да се разговарало о унапређењу војне сарадње, али и актуелној безбедносној ситуацији у свету.

– Оценили смо да има простора за продубљивање сарадње, посебно у области заједничке обуке, вежби, школовања и усавршавања. Такође се може учинити више у војно-економској и техничкој сарадњи – казао је Диковић.

Ђорђевић: Нисмо одустали од Русије

Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић истакао је да је Србија опредељена за јачање безбедности, стабилности и сарадње у региону, али и да ће сем чланства у ЕУ као главног спољнополитичког циља, наставити да развија добре односе и сарадњу са Русијом.

– Република Србија остаје на путу независне спољне политике, балансиране политике одбране и принципа војне неутралности. Захвални смо на принципијелној подршци коју Русија пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије – нагласио је Ђорђевић.
Саговорници „Вести“ претпостављају да су се међу темама састанка нашле и могуће донације Русије у војној опреми и наоружању, али ангажовање српских снага у хуманитарним операцијама Руске Федерације у сиријском граду Алепо.

– Србија се пребрзо оградила од учешћа у таквој мисији. Реч је искључиво о мировној операцији у којој би се војни авиони користили у сврху пребацивања људи и ништа више од тога. При том, Србија учешћем у тој мисији ни на који начин не би нарушила своју војну неутралност јер је Русија започела ту операцију уз одобрење и сагласност УН – наглашава Љубинка Миличић, главни и одговорни уредник Спутњика.

Војно-политички аналитичар Александар Радић каже да је у домену спекулација о чему су двојица министара разговарала. Ипак, нема дилеме да су Руси отворили теме које их занимају.

– Претпостављам да ће бити реч о војним донацијама Русије Србији, али и ангажовању српских војника у достави помоћи Алепу, мада су свесни да од тога неће бити ништа. Међутим, колико је у домену спекулација о чему су разговарали, толико сам сигуран да двојица министара нису причала о даљој судбини руске базе код Ниша или давању специјалног статуса припадницима оружаних снага Русије. То су теме које су стављене ад акта – тврди Радић.