Прочитај ми чланак

СРПСКИ ВЛАДИКА на КиМ служио помен у цркви, Арнаут га ометао косилицом (ВИДЕО)

0

Епископ захумско-херцеговачки Атанасије са игуманом Светих Архангела архимандритом Михаилом посетио је данас Ново Брдо.

Он је служио помен у цркви Светог Николе, некадашњем седишту новобрдских митрополита и како пише РТВ Ким један Албанац је богослужење ометао косилицом.

Овај медиј наводи, да су по доласку у Храм затекли двојицу Албанаца који су моторним косилицама уклањали коров у цркви. Један од њих је одмах негодовао и говорио да је он одговоран и да ту нема окупљања.

Епископ Атанасије и игуман Михаило су почели помен, а он је укључио косилицу да се појање не би чуло. Након тога је игуман Михаило ходао поред њега и машине која је радила. На крају је одустао, искључио косилицу и подигао два прста који код Албанаца представљају знак победе.

Служба је настављена, а владика Атанасије није коментарисао догађај, само је кратко рекао: „Живо је васкрсло Косово!“

У пратњи епископа била је и игуманија Ирина из манастира Светог Димитрија код Сушице и парох новобрдски отац Стево Митрић, а нешто касније овде је дошао и историчар Дејан Ристић.

Средњовењковно епископско седиште у Новом Брду је током протекле године било изложено покушајима власти да га прикажу као католички храм. Немачка амбасада из Приштине је финансирала рестаурацију, а бивши премијер Рамуш Харадинај је био на свечаности организованој поводом завршетка рестуарације.

Неколико месеци касније два католичка бискупа Ђерђ Дода и Зеф Гаши служили су мису у овом православном храму.

„Зашто смо данас на Новом Брду? Желели смо да дођемо овамо јер је то место које доказује да смо били пре религије. Боже, били смо овде пре Христова рођења, били смо пре него што су Османлије дошли са Мухамедом, били смо овде пре него су дошли Словени. Били смо овде, иако је наше сећање можда избрисано, имамо ово камење које доказује да смо и ми веровали, веровали ономе што смо чули у јеванђељу, а које нам говори: заповедам вам љубимо једни друге”, рекао је тада Дода.

У октобру прошле године у цркви Светог Николе је певачица Албана Азизи снимала непримерен спот, подсећа РТВ Ким.