Прочитај ми чланак

СРПСКЕ ВЛАСТИ СЕ (НЕ) ОДРИЧУ РУСИЈЕ: Крај повлашћеног односа Вучића са ЕУ?

0

Нема изненађења у томе што ће председник Србије Александар Вучић бити присутан на Паради победе у Москви, упркос сукобу Русије и Европске уније, као што нема ни истинских европских интеграција Србије.

То оцењује за Данас историчарка Дубравка Стојановић у одговору на питање како види предстојећу посету и присуство председника државе на војној паради у Русији.

Према њеним речима, европске интеграције у Србији постоје само до оне мере коју гласачи Александра Вучића могу да поднесу, с тим што се, како каже, и ту дошло негде до краја.

– Даље интеграције које би подразумевале суштинске реформе, од владавине права до односа према Косову – нико ни жели. Тако да се суштинска политика данашње Србије потпуно, у кључним темама, поклапа са Путиновом. Дакле све је „у реду“, а оваквих потеза биће све више што је тренутак да се „европске политике“ и докажу све ближи – закључује Дубравка Стојановић за наш лист.

Александар Вучић је јуче најавио да ће у понедељак, 7. маја, бити у Анкари на састанку с председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, након чега, 8. и 9. маја, путује у Русију на састанак са руским председником Владимиром Путином. Са њим ће, како је навео, разговарати о сарадњи и регионалним, политичким и економским темама. Рекао је да ће 9. маја „имати част да у име Србије буде присутан на Паради победе у Москви“. „Тај догађај говори о победи над фашизмом и имам велику част што ћу у име Србије присуствовати таквом догађају“, рекао је председник Србије.

– Посета председника Вучића мора се сагледавати у контексту његове, рекла бих, тренутачно веома незахвалне позиције. Под притиском је да напокон потпише обавезујући споразум о Косову – сматра Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији.

Како наводи за наш лист, Вучићева тактика балансирања и тражења компромисног решења очигледно више не опстаје.

– Посета Москви, друга у веома кратком временском распону, првенствено има циљ да провери да ли Москва остаје на истој позицији када је реч о Косову. Он сигурно рачуна на одуговлачење, у чему Русија има пресудну улогу. Притисак елита које га окружују траже историјско „НЕ“, што би за Србију било погубно. За самог председника то би био крај повлашћеног односа са ЕУ, посебно са Немачком – закључује Соња Бисерко за Данас.

Ово ће бити други пут да се председник Србије види са председником Русије у последња четири месеца, као и други пут од почетка сукоба Русије и Европске уније, 2014. године, да неко од српских званичника буде присутан на војној паради у Москви. То је догађај који европски званичници од 2014. године и увођења санкције Русији због Крима увелико заобилазе, иако је реч о обележавању Дана победе над фашизмом. Присуство српских војника и званичника на војним парадама у Москви у Бриселу се посматра као проблематично, с обзиром на услове европских интеграција Србије који подразумевају усклађивање српске спољне политике са оном која важи у Унији.

Подсетимо, у последњих десетак дана у овдашњој јавности појавиле су се опречне информације о томе да ли је председник Србије позван на инаугурацију председника Владимира Путина, 7. маја. Из кабинета председника, на Андрићевом венцу, Danas је добио одговор да Вучић неће ићи на Путинову инаугурацију зато што је тог дана у званичној посети Анкари. Председник Србије је јуче, говорећи о посети Русији, најавио и сусрет са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, истакавши да ће са првим човеком Турске разговарати о многим заједничким темама – економији, политици и регионалној сарадњи.