Прочитај ми чланак

Српске „источне везе“ ускомешале Запад

0

Ivica Dačić, Li Kećijang i Viktor Orban na samitu u Bukureštu

Изјава премијера Ивице Дачића да „Запад приближава Србију Русији“, прилично је забринула дипломате западних земаља који примећују да Србија озбиљно заокреће курс ка Москви и истоку, тим пре што председника Томислава Николића већ виде као „проруског човека“.

Чепурин: Окрените се Евроазији!

Српска економија треба да се окрене Русији и прикључи Евро-азијској унији када буде формирана 2015. године, поручио је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин на дебати о перспективама сарадње Србије са Евроазијском унијом.
Он је навео да би српски привредници од такве сарадње имали изузетну корист, јер је реч о тржишту Русије, Белорусије и Казахстана од 170 милиона потрошача.

Београд је после мајске декларације о стратешком пријатељству са Москвом пре две недеље потписао и Споразум о сарадњи у области одбране, а симболичан почетак градње гасовода Јужни ток нови је корак у очигледном приближавању две државе.

У вербалном геостратешком померању ка истоку Дачић није стао већ је истакао и сарадњу са Кином као спољнополитички приоритет.

Упоредо са тим Србија све више јача економске везе са Уједињеним Арапским Емиратима.

– Они на Западу који критикују Србију због блискости и партнерства са Русијом треба да се запитају зашто нам нису понудили такве односе. Ја упорно говорим да је Србији потребан стратешки партнер и на Западу…

Али они уопште нису заинтересовани – казао је Дачић.

Да запад Србију гура ка истоку, потврђује бивши српски амбасадор у Паризу Предраг Симић. Он истиче да Запад то не чини свесно, већ више својим понашањем.

– Видно је да Београду не желе да дају опипљив доказ сарадње, јер осим високих захтева и плаћене цене Косовом, постоји рестрикција у економским односима.

Космет у свим поглављима

Главни преговарач Србије са ЕУ Тања Мишчевић упозорила је да је јасно да ће процес нормализације односа са Приштином бити уско везан за приступне преговоре.
– Бојим се да бисмо, ако Косово осим кроз поглавље 35, буде хоризонтално везано за сва остала, осим са Бриселом, о свему морали да преговарамо и са Приштином, а не верујем да ЕУ то жели – рекла је Мишчевићева на трибини о проширењу ЕУ у Бриселу.

Показује се и да до почетка преговора са ЕУ неће доћи до краја године због немачког Бундестага – каже Симић за „Вести“.

Он објашњава да руски кредити и економска сарадња са Кином и Емиратима стављају Дачића у позицију да то каже. Симић је потврдио да је у западном дипломатском кору у Београду било „комешања“.

Оценио је да би Запад, иначе генерално угрожен од Русије ситуацијом у Украјини и Сирији какву није желео, могао Београду да одговори новим условима.

– Одговор неће бити онај који Дачић имплицира, већ можда супротан, у виду нових притисака због Косова или југа Србије – закључио је Симић.

Другачијег мишљења је професор Факултета политичких наука Часлав Копривица. Он је Дачићев наступ оценио као неуспешан покушај играња Титове игре из времена хладног рата.

– Дачић и Влада Србије покушавају да се представе Русима као поуздан партнер. Истовремено од Запада покушавају да издејствује неке погодности, не за Косово, јер је дато, већ можда на путу ка ЕУ, претећи руским загрљајем, и то у моменту кад Украјина кључа – објашњава Копривица за „Вести“.
 
Пруга Београд-Будимпешта
Дачић је јуче у Букурешту позитивно оценио Економски форум Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, и рекао да сматра да ће тај скуп утицати и на развој Србије. Он је истакао да је један од главних резултата скупа договор Кине, Мађарске и Србије о реконструкцији пруге Београд-Будимпешта.

(vesti-online.com)