Прочитај ми чланак

Српска ће бити држава без обзира да ли се то некоме свиђа или не!

0

republika-srpska-mapa-fondsk-ru

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је реформу ентитетског Устава, која ће примарно подразумевати одбрану надлежности Републике Српске.

„Кључно питање реформе Устава Републике Српске односиће се на питања лоцирања и одбране надлежности које РС има“, рекао је Додик у Бањалуци на саветовању Октобарски правнички дани. Према његовим речима, у нови Устав РС требало би да буде уграђена и клаузула према којој се наметнуте одлуке Високог представника у БиХ могу примењивати само ако то одобри парламент РС.

„За спровођење ове клаузуле потребне су снажне институције – парламент и Влада РС и снажна воља народа“, оценио је Додик. Наводећи да ће реформа ентитетског устава бити обављена идуће године и да ће изазвати реакције, он је констатовао да „правници у РС не треба да се боје, као што се ни он не боји свакога“.

„Ваше је да ми помогнете у томе како конципирати најбољи правни текст Устава Републике Српске. Ми не дижемо никакве револуције, већ бранимо стечене надлежности и право Републике Српске“, казао је Додик. Он је још рекао да треба размотрити начине на које РС може тужити високе представнике правосуђу њихових земаља за кршење међународног права, додавши да се од тога неће одустати.

Додик је констатовао да РС није држава, али да је политика коју он заговара да РС буде „што мање ентитет, а што више држава“.

Декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић поручио је да ће Република Српска „бити држава, без обзира да ли се то неком свиђа или не“.

„Ми настојимо да дамо наш допринос изградњи и развоју Републике Српске, како се то од нас као правника очекује“, казао је он. У Бањалуци се одржава саветовање Октобарски правнички дани, којем присуствују правници из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Македоније, Хрватске, Словеније, Аустрије, Немачке и Русије.

Извор: Правда