Прочитај ми чланак

Србијо, где су ти Дритан и Драшко? – Саво Манојловић и Стеван Влајић | На Раскршћу

0

Гости нове епизоде емисије ''На Раскршћу'' коју води и уређује Војин Радовановић су правник и члан тима ''Крени-промени'' Саво Манојловић и Стеван Влајић новинар и један од креатора лика Љубише Прелетачевића Белог.

Тема емисије су нова лица српској политичкој сцени – тачније имају ли грађани Србије свога Драшка, Здравка, Дритана…?

Влајић је новог градоначелника Бања Луке Драшка Станивуковића назвао “популистом“ и упоредио га са Љубишом Прелетачевићем Белим рекавши да је Драшко “Бели који није бежао са часова солфеђа и није бежао са часова социологије.“ Додаје да сматра да Драшко неће донети бољи живот Бањалучанима и надаље становницима Републике Српске и Босне и Херцеговине. Сматра да је његова финансијска залеђина, тачније рођене у породици богатих родитеља, утицала на то да се Драшко “није потрудио да себе изгради на други начин, већ је од своје 18 године ушао у политику.“ Додаје да је за њега Драшкова одлука да се уопште кандидује за градоначелника највећег граде Републике Српске “лудост, а не храброст.“

Манојловић сматра да је Драшку доста помогао активизам на терену, те да је тако показао “проактивност, без обзира што му је породично богатство представљало замајац, али му је свакако представљало и терет. Активизам је врло успешно приказивао путем друштвених мрежа.“ Каже да су и Дритан и Драшко пробудили наду код обичног човека “да у политичком смислу Давид може да победи Голијата.“ “Дритан је био део једне шире коалиције, у три колоне, која је победила последњег диктатуре који вуче континуитет из времена комунизма. Драшко је победио Додика на локалу. За сада се они славе, видећемо да ли ће се то дешавати надаље зависи од тога како ће комуницирати са народом.“ Додаје да је генерација миленијалаца – генерација која показује капаците за колективне промене и ту као примере истиче Едварда Сноудена и Александра Обрадовића.

Влајић каже да је ДПС својом “непријатном симулацијом црногорства делио црногорско друштво“, а да су са друге стране постојали “професионални Срби“, те да су се онда појавили људи попут Бечића и Дритана који су показали су поделе код њих вештачке и без да су ставили националну припадност испред своје политике победила Мила Ђукановића. Каже и да су Србији потребни искусни људи попут Здравка Кривокапића, али људи са младом енергијом попут Дритана и Бечића.

Манојловић сматра да у Црној Гори се тренутно дешава борба око поделе плена, и попут Влајића сматра да “опозиција која се 25-30 година бави тим послом и неуспешна је у томе треба да оде.“ Опозиција у Црној Гори је користила помирљив тон, те да је велику улогу у победи Мила Ђукановића одиграла СПЦ која је своја имовинска права штитила достојанствено, те да је Закон о слободи вјероисповести кршио Европску конвенцију о људским правима.

У емисији је још било речи о лустрацији, новим лицима у српској политици попут Јанковића, Белог, Радуловића, Сергеја, али и о младим посланицима Српске напредне странке.