Прочитај ми чланак

Србија уклања и последње трагове свог присуства на Косову и Метохији

0

Сајтови измјештених округа укинути а грађани са КиМ принуђени да региструју возила са таблицама тзв. „Републике Косово“ или да промијене адресу на мјеста из Централне Србије и буду елиминисани са списка грађана КиМ

Након стављања АП Косово и Метохија под протекторат УН 1999. године, власти Републике Србије су измјестиле канцеларије управних округа у Централну Србију укључујући и испоставе МУП-а надређене за административне центре тих округа у којима су грађани могли да рјешавају различите проблеме а у складу са уставом и законима Србије. Један од задатака ових испостава јесте и издавање регистарских таблица за возила са ознакама градова на Косову и Метохији – Косовска Митровица КМ, Приштина PR, Гњилане GL, Урошевац UR, Призрен PZ, Ђаковица DJ и Пећ PE.

Све испоставе су функционисале легално и имале уредно своје сајтове на страницама надређених министарстава. Грађани са Косова и Метохије који су жељели да имају регистрована возила по систему Републике Србије до сада су могли или лично да дођу у испоставу округа или да резервишу термине и спроведу уплате путем интернета.

Од 1.11. 2023 године таква опција више не постоји. Сви сајтови измјештених округа су укинути а грађани са Косова и Метохије су принуђени да региструју возила са таблицама тзв. „Републике Косово“ или да промијене адресу боравка на мјеста из Централне Србије и тиме буду елиминисани са списка грађана Косова и Метохије.

Такође, на сајту више нема ни Координационе управе МУП-а за Косову и Метохију која је издавала документе Републике Србије грађанима са пребивалиштем на територији АП Косово и Метохија тако да аутоматски престаје могућност издавања српских докумената лицима која живе у овој покрајини. Другим ријечима грађани су у обавези да узму документа тзв. „Републике Косово“ или да се иселе у Централну Србију ако желе да имају српска документа а овај поступак се оправдава са потписивањем тзв. безвизног режима са Косовом.

Више није могуће кликнути на Координациону управу МУП-а за Косово и Метохију

До сада је српске пасоше и остала потребна документа, за које је била потребна виза, издавала Координациона управа МУП-а Републике Србије за Косово и Метохију.

У центрима за регистрацију возила на сјеверу Косова и Метохије почеле су велике гужве због пререгистрације возила са српских ознака на ознаке тзв. „Републике Косово“ будући да је Приштина дала рок до 1. 12. 2023 године да сва возила на *Косову буду регистрована по систему тзв. МУП-а Косова.

Споразум из Охрида који „није-јесте“ потписан од стране предсједника Србије Александра Вучића између осталог обухвата и овај сегмент – престанак издавања аутомобилских таблица по систему Републике Србије за градове на Косову и Метохији и пререгистрација на *косовски систем.

Порука коју су добили Срби на КиМ

Грађани су дословно приморани да имају *косовске таблице јер у супротном ризикују запљену возила и на *Косову и на територији Централне Србије.