Прочитај ми чланак

Србија спрема спектакл за Путина

0

Војна парада поводом 70. годишњице ослобођења Београда, на којој ће 16. октобра почасни гост бити председник Русије Владимир Путин, биће не само једна од највећих у последњих неколико деценија, већ ће то бити и прилика да се на истом месту нађу легендарни Прле и неустрашиви Сирогојно, јунаци из култних партизанских остварења „Отписани“ и „Бошко Буха“.

putin_c_p_1_0Владимира Путина чека спектакуларан дочек у Београду

Наиме, организатори ове десетодневне манифестације пронашли су човека по којем је написан лик Прлета и он ће из прве руке испричати које спектакуларне акције из серије су се заиста и догодиле на улицама окупираног Београда. Тачно 36 година пошто је у тандему с Бошком Бухом “избомбардовао” фашисте на филмском платну, глумац Драган Бјелогрлић ће ускочити у улогу редитеља визуелног спектакла који ће бити представљен 19. октобра у „Комбак арени“.

Догађај број један свакако је долазак Путина, а према Дрецуновом објашњењу, он у Србију стиже као председник чија је армија учествовала у операцији ослобађања Београда.

– Руска војска је наследница Црвене армије. С друге стране, позвали смо све ветеране рата из савезничких земаља, позвали смо све ветеране рата из бивших југословенских република и многи ће се одазвати. Дакле, уопште није прављена никаква селекција и ту не може нико да нађе никакав политички мотив – наглашава Дрецун.

Милован Дрецун из организационог одбора најављује за „Ало!“ да ће кључни догађај бити 16. октобра, када ће на Новом Београду бити организована војна парада, и то, како каже, много јача од било које овакве смотре која је одржавана у последње време.

– Догађај у „Арени“ биће посебан, и за његов визуелни део је задужен Драган Бјелогрлић. Идеја је да на један другачији, пре свега модернији начин обележимо годишњицу ослобођења Београда и више је приближимо младој генерацији која евидентно не зна много о томе. Желимо да се сећање на ове догађаје не сведе на полагање венаца и неку вечерњу академију.

Занимљиво је да ће ту бити и човек по којем је настао лик Прлета из „Отписаних“, али биће представљено и много других детаља и неиспричаних прича из овог доба. Кључна порука је да се не заборави антифашизам и да се јасно покаже да је Београд град слободе, увек био и остаће – изјавио је Дрецун.

У данима обележавања антифашистичке борбе за слободу Београда јавности ће бити приказане несвакидашње изложбе фотографија, поштанске маркице, премијерна приказивања до сада невиђених снимака октобарске битке за Београд, а међу њима ће бити и материјал који су немачки војници снимали током акције ослобођење.

(Вести)