Прочитај ми чланак

Србија (СНС) се спрема за ванредне изборе

0

izbori-1

Извори из врха СНС тврде да би избори могли да буду одржани 23. фебруара или 2. марта, истовремено са ванредним изборима за град Београд.

Српска политичка сцена на којој опет, по окончању косовских локалних избора, примат добијају приватизационе политичко-полицијске афере и најаве хапшења „крупних зверки”, ври у ишчекивању коначне одлуке о ванредним парламентарним изборима који су, према сазнањима „Политике”, сада већ готово извесни.
 
Како тврде извори из врха власти, планира се да буду одржани 23. фебруара или 2. марта, истовремено са ванредним изборима за град Београд, како се то већ месецима незванично најављивало као могућност. Један од битних разлога за ово спајање јесте жеља напредњака да што убедљивије победе Драгана Ђиласа на изборима за Скупштину града, али и да капитализују раст популарности од оснивања владе. Будући да још немају довољно јаког кандидата за тако нешто, напредњаци рачунају да би имали боље резултате ако буду могли, као у случају истовремених републичких избора, да у први план истуре своју главну звезду – Александра Вучића.

Према овим наводима, лидер напредњака Вучић је преломио ту одлуку, али социјалистима се још не иде на изборе, па је основно питање колико је тешка реч званичника из западних кругова који су у овом тренутку ближи позицији Ивице Дачића. У владиним кулоарима препричава се утешно обраћање једног веома утицајног амбасадора  високом функционеру жељном доказивања а забринутом због надвијених изборних облака, да ће се постарати да се ти облаци развеју.

Социјалисти, као други важан елемент владајуће коалиције, радије би да се сачекају и редовни избори за Скупштину Косова на пролеће, па када се стабилизује политичка ситуација у тој покрајини, да евентуално крајем године и Београд распише своје изборе.

То је практично потврдио и шеф владине Канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић пре неколико дана, када је за ТВ Пинк изјавио да не очекује изборе у Србији пре краја наредне године. „Докле год се косовски политички циклус не заврши, није реално да у Србији буду избори”, рекао је Михајловић.

nikolic i vucic

Део владајуће коалиције склонији новим изборима позива се на испуњено обећање дато заинтересованом делу међународне заједнице – да ће бити стрпљиви до окончања локалних избора на Косову и Метохији, као најважнијом ставком Бриселског споразума, а да после тога желе на ванредним изборима да капитализују фактичку моћ коју имају. То што исти тај део света стално помера циљну линију из Бриселског споразума само је мотив више да се даље не чека.

„Командни” штабови за београдске изборе су практично већ оформљени и они ће сигурно у свим странкама бити окосница и за републичке изборе. Генерална проба су локални избори на Вождовцу, заказани за 15. децембар, а већ по томе како је озбиљно схваћена кампања у тој београдској општини, крцатој билбордима са којих се смеше партијски прваци, који и непосредно, на терену, учествују у овој кампањи, јасно је да она превазилази локалне оквире.

„Ми смо у стању неке врсте предизборне кампање као политичке странке”, рекао је јуче министар Никола Селаковић, функционер Српске напредне странке, објашњавајући да је то због избора у Београду. Можда најважнији после републичких и покрајинских јесу избори у Београду и нормално је, како сматра Селаковић, да ту коалициони партнери не функционишу као у неким редовним околностима, пренео је Фонет.

Додатни мотив за „обједињено” гласање је и то што би могли да се „увежу” и војвођански избори, чему наруку иде што ће Уставни суд данас донети одлуку о уставности и законитости више од половине одредаба покрајинског Статута. Нема сумње како ће се суд одредити према оним одредбама које су идентичне већ оспоренима у Закону о преносу надлежности, али ако УС донесе одлуку да је неуставан и део одредаба Статута који се тиче организације власти у Војводини, то ће значити да Пајтићева власт почива на неуставним темељима и да то стање мора да се промени. Најбоље на изборима. Поготово ако му Чанак и Пастор откажу подршку.