Прочитај ми чланак

СРБИЈА СЕ НЕ ОДРИЧЕ РУСИЈЕ због гаса?

0

vucic medvedev 42

Саговорници Данаса из Владе Србије тврде да су у Москви разговарали искључиво о економији, али оној која одређује политику.

Србија због гасне зависности од Русије није у прилици да у овом тренутку захлади односе са том државом, истичу, између осталог, за Данас извори из Владе Србије у одговорима на питања о томе због чега Србија наставља да „седи на две столице“, упркос наводном јасном опредељењу Владе Србије да политика европских интеграција нема алтернативу.

Након посете премијера Aлександра Вучића Русији, нису се могли чути никакви политички тонови различити од оних који се понављају уназад већ дуже време – Србија неће усклађивати своју спољну политику европској и неће се придружити санкцијама Руској Федерацији, односно наставиће чак да продубљује и економску и политичку сарадњу.

Не можете тек тако раскинути односе са таквом силом као што је Руска Федерација, за сада их морамо одржавати, истичу саговорници Данаса из власти.

Критике због таквог односа, које стижу од европских челника и дипломатских представника западних земаља, међутим, све су учесталије, а неретко се позив да Србија усклади своју политику са европском помиње и као следећи јасан услов за наставак интеграција у ЕУ, одмах после испуњавања критеријума у преговарачком процесу, за отварање поглавља 35 – о Косову.

Данасови саговорници из Владе Србије указују за наш лист да је свима јасно шта би требало учинити за убрзање и испуњавање задатака на европском путу, али и да то у овом тренутку није могуће због гасне зависности Србије од Русије.

Они указују, такође, да није једноставно и лако захладити односе са таквом силом као што је Руска Федерација.

„Немамо ми проблем са евроинтеграцијама. Проблем је што због гасне зависности и извоза, какав год да је, не можемо да се одрекнемо сарадње са таквом силом као што су они“, истичу саговорници Данаса.

Упитани због чега се онда ти односи продубљују, извори Данаса напомињу да државе ЕУ имају дволичан однос према том проблему.

ДСС и Двери на украјинској „црној листи“

Делегација Двери и Демократске странке Србије која је била у посети Криму од 26. до 29. октобра стављена је на украјинску листу криминалаца коју води Центар за истраживање злочина против националне безбедности Украјине, саопштиле су Двери. Делегација је оптужена да је незаконито ушла на територију Украјине и да подржава „окупациони режим на Криму“. На листи криминалаца нашли су се сви чланови делегације, на челу са председницима ове две странке Бошком Обрадовићем и Сандом Рашковић Ивић, али и председник Политичког савета ДСС Душан Пророковић, који је био најављен као део делегације али није отишао на Крим.

„Дан пре него што се Aлександар Вучић срео Владимиром Путином, са председником Русије срео се немачки потпредседник владе да разговара о економској сарадњи. A на дан кад је српски премијер имао састанак са Путином, имао га је и Никола Саркози, вероватно будући председник Француске. То је крајње дволичан однос, Србији замерају, а сами се са руским званичницима састају и уређују економске аранжмане“, истичу наши извори из Владе Србије.

Данасови извори тврде да током посете премијера Србије Русији није било говора о политичким темама, већ искључиво економским, али напомињу да управо те теме одређују високу политику односа дведржаве.

Закључак је да Србија није у прилици да изађе у сусрет ономе што би одредило опредељеност европским интеграцијама, а што се испоставља у контексту захлађења односа са РускомФедерацијом, због уцењености гасом, али и трговинских односа, који, јасно је, нису на завидном нивоу, али се морају одржавати.

Премијер Русије Дмитриј Медведев изјавио је да Европска комисија тражи од Србије да раскине споразум о слободној трговини који има са Русијом. Медведев је, како су пренеле агенције, ово рекао у Душанбеу на седници Савета шефова влада Заједнице независних држава.

Медведев је подсетио да је тренутно на снази споразум о слободној трговини који су склопили званичници Русије и СРЈугославије 28. августа 2000. године.

Истовремено наступање у две зоне слободне трговине – Русије и ЕУ нијемогуће, рекао је Медведев истакавши да је о томе разговарао са српским премијером Вучићем.

“Сада, када се Србија спрема да ступи у ЕУ, Европска комисија захтева да се раскине овај споразум. Тако да су наши страхови потпуно оправдани”, истакао је Медведев.

Према његовим речима, Србија је молила Русију да прошири споразум трговине на још неколико производа. Овакви захтеви повезани су са увођењем ембарга Русије на одређену робу са Запада. Србија је предложила да се споразум прошири на шећер, цигарете, алкохол, месо и возила, пренео је руски премијер.

Извор: danas.rs