Прочитај ми чланак

Србија против насиља, Нада и ПроГлас усагласили захтеве који се морају испунити…

0

Коалиција Србија против насиља и коалиција НАДА, заједно са иницијативом ПроГлас, усагласили су јединствену платформу са којом ће опозиција наступити на колегијуму Скупштине Србије, а који је заказан за понедељак 1. април, саопштено је.

Они су навели који су кључни захтеви који се морају испунити пре одржавања избора.

„Ревизија бирачког списка, у чему ће учествовати и опозиционе странке и невладине организације, у складу са препорукама ОДИХР-а, затим заустављање широко распрострањене злоупотребе медија од стране власти и успостављање одговорног и професионалног извештавања јавног сервиса РТС-а и одржавање свих локалних избора у исто време, заједно са изборима за Скупштину Београда, а опозиција ће инистирати и на испуњењу свих препорука из коначног извештаја ОДИХР-а“, додаје се у саопштењу.

Поручују да досадашњим поступцима носиоци власти нису показали спремност на суштинску промену изборних услова, већ су, како кажу, наставили са активностима које су и довеле до оцене о нерегуларности избора и пост-изборне кризе, као што су миграције бирача, манипулисање бирачким списком, уцене и притисци на бираче и злоупотреба медија.

„Србија се налази у дубокој политичкој кризи која је настала након крађе избора и неопходне су хитне и одлучне промене, чији се ефекти морају осетити пре одржавања било којих наредних избора, као што се то и наводи у препорукама ОДИХР-а. У супротном, не можемо говорити о томе да су избори слободни и поштени и опозиција на њих неће пристати“, саопштено је.