Прочитај ми чланак

Србија појачала војне контакте са НАТО, са Русијом током 2022. – само церемоније

0

Најављена и заједничка обука са армијама САД Румуније, Грчке и Словеније

Сусрети званичника Србије и високих војних представника Запада и НАТО у последња два месеца су интензивирани а најављена је и заједничка обука са војскама САД, Румуније, Грчке и Словеније.

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, посета председавајућег Војног комитета НАТО, холандског адмирала Роб Бауера Србији, последњи је у низу званичних састанака у области војне сарадње на линији Србија-Запад.

„Бауер је прво имао састанак са српским војним врхом, а дочекао га је начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић. Теме разговора биле су актуелна безбедносна ситуација у региону и свету, као и сарадња са снагама КФОР у јужној српској покрајини, које се на Косову налазе под мандатом Савета безбедности УН, али су под командом НАТО“, пише у тексту.

Бауер је разговарао и са председником Србије Александром Вучићем и заједнички закључак је био да „треба избећи даљу ескалацију на Косову и Метохији“.

„Интензивнији контакти са земљама Запада почели су у септембру посетом команданта Националне гарде Охаја генерал мајора Џона Хариса. Тема посета била је војна сарадња, генерал Харис имао је више званичних састанака војне и цивилне природе. Вучић је уручио Харису Орден српске заставе другог степена.

Током посете делегација Ваздухопловства Националне гарде Охаја и посада авиона КЦ-135, којим је комплетна делегација дошла у Србију, имала је експертске разговоре са колегама из Ратног ваздухопловства ВС на тему безбедности летења“, додаје се.

У Србију је затим дошао нови командант Европске команде за специјалне операције Војске САД генерал мајор Стивен Едвардс. Разлог посете било је присуство обележавању годишњице Мисије Халијард, спасавања савезничких пилота у Србији у Другом светском рату а Едвардс је имао и састанак са начелником Генералштаба Војске Србије.

Интензивиране су и активности у региону, па је тако Мојсиловић посетио Румунију, где је разговарао о заједничким вежбама и обуци специјалних јединица, а уследиле су посете Словенији и Грчкој.

„На сајту Министарства одбране Србије у рубрици ‘Међународна војна сарадња’ наведено је пет активности разговора делегација нижег нивоа на тему сарадње у области одбране, а које су одржаве у септембру и октобру. Београд је посетио и нови командант КФОР-а, италијански генерал мајор Микеле Ристучо, с тим да то није активност међународне војне сарадње већ редовни састанак који начелник Генералштаба Војске Србије има са сваким новим командантом међународних снага у јужној српској покрајини“, наводи портал.

Активности војне обуке неборбеног карактера нису прекидане и поред мораторијума на обуку и војне вежбе са партнерима који је Влада Србије донела крајем фебруара, због почетка рата Русије и Украјине. Највише активности има у Центру Атомско-биолошко-хемијске одбране у Крушевцу.

Од избијања руско-украјинског рата, није било ниједне званичне активности са Оружаним снагама Русије, осим њиховог званичног присуства на догађајима као што су полагање венаца или обележавање важних датума из Другог светског рата.