Прочитај ми чланак

„Србија неће у ЕУ по сваку цену“

0

(Б92)

Србија неће по сваку цену настојати да постане чланица Европске уније, рекао је председник Томислав Николић током разговора с председником Лукашенком.

Tomislav Nikolic
„До сада се можда чинило да је Србија спремна да учини све да постане чланица ЕУ. И онда је апетит свих порастао. Данас кажем да има ствари које Србија није спремна да учини, чак иако је цена чланство у ЕУ“, казао је Николић председнику Белорусије.

Николић је истакао да Србија има велику жељу да се придружи ЕУ и да ће учинити све што једна суверена, самостална, поносна држава може да уради. „Али нико не може да диктира ко су наши пријатељи. Верујемо да је Белорусија једна од наших највећих пријатеља“, пренела је Николићеву изјаву белоруска агенција Белта. 

„Србија настоји да постане чланица ЕУ. Испуњавамо све захтеве Савета ЕУ, који су нормални за сваку земљу“, казао је Николић и додао да Србија има проблем у вези с Косовом. 

„Предали смо га Уједињеним нацијама док су га оне постепено преносиле у руке Албанаца, из године у годину“, казао је председник Србије. 

Николић је захвалио Белорусији због „подршке суверенитету и територијалном интегритету Србије“, а Лукашенку због „храбрости да посети Србију за време бомбардовања 1999. године“ и уручио му одликовање. 

Председник НИколић се, са српском делегацијом коју чине министар спољних послова Иван Мркић и министар културе Братислав Петковић, налази у дводневној посети Белорусији. 

Хашим Тачи раније данас је одбацио изјаву председника Србије Томислава Николића да је Приштина одустала од својих ставова по питању заједнице српских општина.