Прочитај ми чланак

Србија не уводи санкције Русији

0

moskva

Србија неће попустити пред захтевима који стижу из Брисела и најмоћнијих чланица ЕУ и неће увести санкције Русији и Украјини.

Како нам је речено у српском државном врху, наши званичници воде интензивне разговоре са партнерима и у Бриселу и у Москви, како би објаснили специфичне позиције Србије и затражили разумевање за избалансиран став наше земље.

„Новостима“ је потврђено да су из Брисела, али и из више европских центара, у неформалним контактима пред Београд изнета очекивања да ћемо се придружити одлукама ЕУ, иако нисмо формални члан. Према нашим сазнањима, од Србије није експлицитно тражено да следи курс Брисела, али је наглашено да као држава која је започела претприступне преговоре о чланству, уколико жели да напредује на том путу, треба да усклађује спољнополитичке акције са ЕУ.

ivan-mrkic

Шеф дипломатије Иван Мркић каже да Србија зна шта су њени приоритети у спољној политици, која је одувек била најнепосреднија рефлексија унутрашњих прилика и потреба у нашем народу и држави:

– Чим буде оформљена нова влада, прецизније ће бити изнети ставови, који ће, уверен сам, као и до сада бити засновани на међународном праву и универзално прихваћеним принципима који регулишу међународне односе.

Мркић је током недеље разговарао са шефом делегације ЕУ у Београду Мајклом Девенпортом, као и амбасадором Русије Александром Чепурином.

(Вечерње новости)