Прочитај ми чланак

СРБИЈА И РУСИЈА ПОТПИСАЛЕ СПОРАЗУМ о нуклеарној енергији

0

Владе Србије и државна корпорација Русије за атомску енергију – РОСАТОМ потписале су споразум о сарадњи

Министар за иновације Ненад Поповић потписао је данас у Сочију споразум о сарадњи између Владе Србије и државне корпорације Русије за атомску енергију – РОСАТОМ у развоју иновација и нових технологија на подручју примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, пре свега, у медицини (онкологији) и пољопривреди.

Споразум о принципима руско-српске сарадње у тој области је потписан у оквиру међународног форума Атомекспо у Сочију, а у име Росатома потписао је ставио генерални директор Алексеј Лихачов.

Као приоритетне правце документ предвиђа подршку у стварању и развоју нуклеарне инфраструктуре у Србији, усмереној на коришћење нуклеарне енергије у мирне сврхе, развој нуклеарне медицине, примену радиационих технологија у пољопривреди и индустрији, повећање квалификација административног, научног и техничког кадра у области примене нуклеарне енергије у мирне сврхе кроз обуку и стажирање, као и повећање укупног нивоа информисаности грађана о нуклеарним технологијама и њиховој примени у другим сферама.

За организацију деловања у наведеним правцима биће формиране заједничке радне групе са циљем проналажења могућности реализације заједничких пројеката, који су усмерени на развој сарадње.

Један од видова сарадње између Нуклеарног института Винча и Росатома је заједничко улагање у производњу циклотронских радиофармацеутика и примену протонске терапије у медицини.

Србија први пут наступа на међународном форуму Атомекспо, који се одржава од 14. до 16. маја.

Атомекспо је највећа је изложбена и пословна платформа за дискусију о тренутном стању нуклеарне индустрије и постављању будућих трендова и одржава се једном годишње, почевши од 2009. у организацији Росатома.

Учествује више од 600 светских компанија и више од 1.500 експерата у тој области, а акредитовано је више од 400 представника медија.