Прочитај ми чланак

СРБИЈА ДОБИЛА „проруску владу са прозападним премијером”

0

Као што је рекла премијерка, ово није нова влада, већ је влада континуитета и све можемо свести у једну реченицу: проруска влада с прозападном премијерком, оцењује одговорни уредник НИН-а Никола Томић.

Тај свој став он образлаже чињеницом да нова имена у влади углавном припадају руским опцијама, СПС и Ненад Поповић: „Он је пре свега доживљаван као руски човек, а СПС као партија с руским утицјама. Прозападној опцији, припада само премијерка и две министрке, Јоскимовић и Михајловић“.

Постоје цивилизацијске вредносне разлике између истока и запада, између Москве и Брисела. Имаћемо наставак дубинског тровања друштва, митоманијама, фантомским миговима што стижу за Видовдан, то ће бити с ‘источне стране’, оцењује Томић, а са западне једно технократско кретање ка ЕУ, али статистике показују опадање подшке за ЕУ.

Томић сматра да подизање канцеларије за европске интеграције на ниво министарства није тако добро решење, као што би се могло помислити: „Министарство за европске интеграције добро звучи, али да ли у пракси добро и значи? Министарка је рекла да ће под министарству бити и преговарачки тим и канцеларија за еворпске интеграције. Преговарачки тим треба да одражава цело друштво, а овим свођењем под министарство имамо централизацију“. Осим тога, „у канцеларију су дошли партијски послушници, а најбољи људи су отишли“.

Доносити фикусе и икебане је благо речено неукусно. То можда одговара циљној групи Двери, али шта на то кажу гласачи Саше Јанковића или ДС с којима ће можда заједно на београдским изборима, пита Томић. Таква реторика јесте повратак у најцрње деведесете и стога би опозиција требало да се огради од таквих акција:

„Опозиција би требало да се огради од Двери и да заузме много мудрији и рационалнији став. За њу би било најмудрије да њој лично да 100 дана времена да покаже шта зна и да ли зна, а да своју критику усмери на друге у влади, јер ово је Вучићева влада, није нова влада. Опозиција не треба да улази у замку коју је Вучић поставио, већ треба да се фокусира на низ лоших министара у влади“.

Ана Брнабић направила је једну озбиљну политичку грешку, иако је рекла истину, наиме да нема ауторитет и да га црпи од Александра Вучића: „Шта тиме она говори о себи и какву поруку шаље и широкој јавности и колегама у влади и посланицима? ‘Ви ћете радити са мном зато што је Вучић тако рекао’. Она тиме себе и функцију ниподаштава и примат ставља на свог ментора, Вучића. Тиме је начинила грешку јер је свој ауторитет унизила“.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности саопштио је да је наредио покретање поступка надзора над спровођењем Закона о заштити података о личности у Министарству одбране и Министарству унутрашњих послова, а председник Нове странке Зоран Живковић најавио је да ће поднети кривичну пријаву против одговорних у министарствима унутрашњих послова и одбране због достављања његових личних података о служењу војног рока и ношењу оружја посланику Српске напредне странке Александру Мартиновићу.

Томић наглашава да ово није први пут да се злоупотребљавају лични подаци, грађана и политичара.

„Ово је матрица. Добро је што је Шабић реаговао, али то што се десило јесте наставак неславне и отровне традиције где се политичким неистомишљеницима поручује: можемо да вам урадимо штагод нам падне на памет ако писнете и да кажете оно што нам се не свиђа“. Ово јесу неки од показатеља да има смисла у критикама да има елемената диктатуре, каже Томић.

Мандатарка је рекла да ће Влада тек одлучивати о томе ко ће ићи на обележавање годишњице геноцида у Сребреници. Томић каже да је Србија већ требало да донесе одлуку ко ће ићи на тај скуп: „Ово је наставак колебљиве и уплашене политике у вези с тим страшним злочином. Било би добро да она сама оде тамо, она лично није оптерећена негативним залеђем, има у том смислу политички чисту биографију“ и зато би било добро и за Владу Србије и за саму земљу да она представља Србију на комеморацији, каже Томић.