Прочитај ми чланак

Срби из Црне Горе у Москви: Оснива се Балкански центар у Москви?

0

Током боравка у Москви, предсједник ИО Матице српске у Црној Гори, др Владимир Божовић и предсједник мреже НВО “Не у рат – не у НАТО”, Гојко Раичевић сусрели су са Вјачеславом Алексејевичем Никоновим, предсједником фонда “Руски мир” и замјеником педсједника Комитета за спољне послове Државне думе.

Господин Никонов је изразио посебно интересовање за успостављање сарадње са организацијама које би поспјешиле руско културно и научно присуство у Црној Гори.

Божовић је истакао потпуну спремност Матице српске да се укључи у такву активност “Руског мира”, при чему је истакао да су неки кораци у том правцу већ направљени.

Разговарано је и о реализацији пројекта Балканског центра у Москви који би на најбољи начин артикулисао економско-политичке интересе балканских земаља и Русије. Потврђено је да ће та идеја имати и политичку подршку предсједничке администрације.

Божовић и Раичевић су упознали саговорнике са актуелном политичком ситуацијом у Црној Гори истакавши да је актуелна власт у Црној Гори годинама обмањивала Русију о пријатељским наклоностима, док је на другој страни радила све против њених интереса, стварајући врло негативну слику о Русији као аутократској и заосталој земљи.

Подсјећамо, Божовић и Раичевић су прије пар дана имали и сусрет са потпредсједником Думе, Сергејем Железњаком, са којим су такође разговарали о конкретним механизмима за снажније присуство Русије у Црној Гори, међу којима је савакако и пројекат Балканског центра.

 

У наставку посјете Москви, предсједник ИО Матице српске, др Владимир Божовић и предсједник мреже НВО “Не у рат – Не у НАТО”, господин Гојко Раичевић, су се сусрели у Фонду за развој грађанског друштва са предсједником ове организације Константином Костином и његовим сарадницима.

Господин Костин је упознао Раичевића и Божовића са радом своје организације истичући да се она бави врло широким опсегом дјелатности – од испитивања јавног мњења до питања развоја грађанског друштва и демократије, као и развојем нових интернет технологија социјално-политичког карактера.

Раичевић и Божовић су укратко представили друштвену слику Црне Горе, са нарочитим акцентом на актуелне политичке процесе и стање у невладином сектору.

Господин Гојко Раичевић је посебно издвојио активности мреже организације “Не у рат – Не у НАТО” представивши се кратким филмом о досадашњем раду. Божовић је описао основе циљеве и начин рада Матице срспке у Црној Гори, као и план будућих активности везаних за културну сарадњу са руским институцијама културе.

Господин Костин је изразио спремност за сарадњу са невладиним сектором чији су представници Раичевић и Божовић, обећавши руску експертску помоћ.

 

(ИН4С)