Прочитај ми чланак

СРАМОТА: Власти терају децу да раде или ће породице изгубити социјалну помоћ

0

516089_poplave-majdanpek_ff

Уколико носилац једнократне помоћи није у могућности да се одазове позиву, изгубиће на две године право на средства која се додељују угроженима. Наведено је да носиоца помоћи, уколико није у могућности да се прикључи, може да замени неко од чланова породице, а у том допису инсистира се да буду укључена и деца с навршених 15 година.

Жесток револт у јавности изазвао је недавни позив локалне самоуправе у Кикинди да се акцијама друштвено корисног рада обавезно одазову лица која су добила средства из општинског Фонда солидарности.

У противном ће на две године изгубити право на једнократну помоћ за лечење или куповину лекова од 3.000 до 20.000 динара, односно два кубика дрва за огрев. Наведено је да носиоца помоћи, уколико није у могућности да се прикључи, може да замени неко од чланова породице, а у том допису инсистира се да буду укључена и деца с навршених 15 година.

Овај скандалозни захтев потписала је потпредседница Фонда солидарности Александра Мајкић уз опаску да је обавезно понети нешто од ручног алата попут мотике, грабуља, вила и лопата.

– То за децу је грешка. Мисли се на радно способне особе од 18 година, никако млађе – каже Мајкићева кад смо је позвали.

Она је потом рекла због чега имају овако стриктне захтеве.

– Мислимо да би суграђани који добијају бесповратну помоћ требало да се одуже својој друштвеној заједници. Пошто једнократну помоћ, као што је огрев, не користи појединац, него цела породица, то значи да неко од чланова мора да се појави. Уколико нико није способан да ради, јавиће се надлежној општинској служби и неће због тога имати никакве последице – тврди потпредседница тог фонда и додаје да је одлука да се придруже групи општина у Србији у којима се реализује друштвено користан рад дала добре резултате:

– Уз чистију животну средину остварићемо буџетску уштеду која ће до краја године досегнути близу 10 милиона динара. То је зато што на пословима уређења појединих квартова нисмо ангажовали плаћене извођаче радова.

Мајкићева каже да се дешавало да појединци добијено огревно дрво препродају:

– То више неће бити могуће. На основу јасно успостављених критеријума, 500 најугроженијих породица средином новембра добиће по два кубика огревног дрвета. Конкурс је отворен, а већ је примљено 700 захтева.

Извор: Курир