Прочитај ми чланак

Спремају ли Русија и Турска заједнички наступ на Балкану?

0

nihatzajbekci

Говорећи за Глас Русије о одлукама донесеним током посете руског председника Владимира Путина Анкари, турски министар економије Нихат Зејбекчи каже да је „окренута нова страна у односима са Русијом“. Он наводи да је почела нова ера у билатералним односима две земље, посебно у погледу слободне трговине, коришћења националних валута, оснивања заједничких фондова, транспортних квота и акредитационих сертификата.

„Ако постоји заједничка економска подлога на којој обе земље могу профитирати и ако су билатерални односи засновани на таквим принципима, онда је сарадња поуздана и одржива. Због тога бисмо, уместо тражења привремених решења, требало да креирамо чврсту заједничку основу. Верујем да сада имамо шансу за тако нешто“, реко је Зејбекчи.

Истичући чињеницу да Русија има све што Турска не може да произведе и да Турска има све ресурсе и добра која недостају Русији, Зејбекчи наводи да би, у случају да Турска и Русија наступе заједно у Евроазији, Азији, Персијском заливу, Северној Африци и на Балкану могле да „постигну много“. Наглашавајући да је ово први пут да је постигнут уговор о слободној трговини између две земље, Зејбекчи наводи да су уговори о слободном саобраћају услуга, инвестиција, агрикултурних добара, јавних набавки и метала (гвожђе, челик, бакар и алуминијум, што су све метали из уговора о Евроазијској царинској унији) тренутно на разматрању.

„У том погледу уговори ће бити настављени са Русијом и са Евроазијском трговинском унијом. Турска ће профитирати из овога јер ово значи да ће све трговинске баријере између две земље бити уклоњене, неће бити царина ни квота“, навео је Зејбекчи па додао да је акценат стављен на оснивање заједничког фонда за финансирање пословања руских и турских компанија са циљем заједничког наступа на тржиштима трећих земаља.

PutinErdogan02

Он такође наводи да је коришћење националних валута у трговинским уговорима предмет разговора, али да је на централним банкама да формулишу на који начин би такви кораци требало да буду предузети. Транспортне квоте и међусобно прихватање сертификата између две земље су такође ствари које се разматрају, а заказан је и састанак турских и руских посланика 8. децембра у Истанбулу.

Премијер Турске Ахмет Давтоглу на јучењашњој конференцији за медије је рекао да НАТО увек консултује Турску по питању међународних дешавања; стога за Турску није прихватљиво да буде искључена из Трансатлантског партнерског процеса. „Економски односи које смо развили са нашим суседом Русијом не представљају алтернативу било којем другом економском партнерству. Први приоритет Турске је стицање пуноправног чланства у Европској Унији и након тога приступање Трансатлантској инвестиционој и трговинској заједници. Веома смо одлучни по том питању. Политичка стабилност је један од главних начина за подстицање инвестиција, заједно са економском стабилношћу. Ако Турска стабилност није базирана на демократији, могу да се појаве други проблеми. Наш главни циљ је да одржимо стабилност коју имамо и обезбедимо климу у којој ће пословни свет моћи неометано да прави планове за будућност.“

(Нови стандард)