Прочитај ми чланак

СОЊА ЛИХТ ПОРУЧУЈЕ СРБИМА: „Окренимо брод, прошлост је изгубљена”

0

Копаоник -- Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт каже да друштво у Србија мора престати да се бори за прошлост и да се окрене будућности.

Према њеним речима, борба за прошлост је изгубљења и прошла.

Она је на Копаоник бизнис форуму, на панелу „Србија између визије и дилеме – Стање нације“, истакла синоћ да је важно да „окренемо брод“ и да се наше друштво укључи у дебату о најбитнијим питањима будућности.

„Морамо да успоставимо интензивнију сарадњу с регионом, јер зависимо од суседа и они од нас. То се видело с (косовским) таксама од 100 одсто на српску робу, јер оне нису само политички већ економски проблем – привреда трпи. Наша основна сигурност зависи од наших суседа“, нагласила је Соња Лихт.

Због тога је важно, појашњава, да се нађе решење за косовско питање и излаз који би и једном и другом друштву омогућио да живи нормално и да се развија. Као добар пример „спуштања лопте“ обе стране навела је споразум Македоније и Грчке.

„Многи су посредовали, али да Македонци и Грци нису стали на лопту, и да и једни и други политичари нису показали огромну храброст, споразума не би било. Такво решење могуће је само ако је друштво укључено. У решавању косовског питања недовољно је друштво укључено“, истакла је Соња Лихт.

Додала је да се мора пронаћи начин како да се помогне људима да од емотивног, потребе да се боре за прошлост, дођу до чињеничног стања, јер будућност Србије зависи од тога како ће се решити косовско питање.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!