Прочитај ми чланак

Шок сцена у Скупштини: Брнабић почиње да говори, цела опозиција диже овај папир

0

У Скупштини Србије од 15 сати почиње седница, сазвана на захтев опозиције, а на дневни ред стављене су четири тачке дневног реда. У сали ће, према најавама бити присутни и чланови Владе Србије.

18:04
Седница се наставља сутра у 10

Седница Скуштине биће настављена сутра у 10 сати.

17:19
Лазовић упитао просветне раднике како се осећају након обраћања премијерке

Радомир Лазовић из „Не давимо Београд“ упитао је просветне раднике у Србији како се осећају када чују премијерку која говори о добрим условима у српској просвети.

„Зато су вам људи на улицама, зато се боримо. Рекли сте дан након пуцњаве да систем није крив“, рекао је Лазовић.

Рекао је и да премијерка „није у стању да оде и да посети школу Владислав Рибникар“.

16:31
Опозиција транспарентима дочекала Брнабић
У тренутку када је на седници Скупштине почела да говори премијерка Ана Брнабић, посланици опозиције су подигли папир са фотографијом њене фотомонтаже на Твитеру.

Реч је о фотографији на којој је фотошопом мултипликовала себе, Вучића и Синишу Малог уз поруку: „Још мало, па ћемо на Газелу“. На папиру је писало – „шта је смешно“.

16:28
Усвојен дневни ред
На седници се гласало о усвајању дневног реда. Владимир Орлић је прочитао прве три тачке дневног реда које се односе на анализу Извештаја о безбедносној ситуацији, формирању Анкетног одбора о утврђивању чињеница и одговорности за трагедије, извештај РЕМ-а. Он није прочитао да тачка четири предвиђа гласање о неповерењу Гашићу, али је рекао да је дневни ред усвојен у целини.

15:49
Миливојевић: Спремни смо зубе да покажемо Србији, имате рок сутра до 18 сати
Срђан Миливојевић, посланик ДС, упитао је Владимира Орлића и Ану Брнабић да ли су чули захтеве пробуђене, усправне и храбре Србије.

„Да ли сте чули захтев да Братислав Гашић поднесе оставку, да Вулин буде смењен, да буде смењен РЕМ… Данас сте могли да поднесете оставке. Имате рок сутра до 18 сати. Можете говорити шта год хоћете о нама. Да нас делите на крезаве, умивене лепе… Признајем ја сам крезав, сломили сте ми зубе у борби за слободу и даље се борим за слободу са онима који имају зубе. И спремн исмо те зубе да покажемо Србији“, рекао је Миливојевић.

Он је показао насловну страну Информера и рекао да је то позивница за сутрашњи протест.

„Нема прашког пролећа у Србији. Дођите грађани на српско пролеће. До победе, до слободе“, истакао је он.

15:43
Ћута: Скупштина неће бити овде, биће сутра на улици
Александар Јовановић Ћута, посланик Заједно, рекао је власт има рок сутра до 18 сати да испуни захтеве опозиције.

„Ана Брнабић нам прича како систем није заказао. Ево данас у Информеру, каже ‘Опозиција прети убиствима и силовањем деце’. Ту су фотографије неких од нас. Јел то значи да ја хоћу да силујем децу? Зато Скупштина више неће бити овде. Биће сутра на улици. Играте се с народом. Позивам полицију и све оне који добијају наређења да спрече пољопривреднике да дођу у Београд да одбију наређења“, рекао је Јовановић и поручио власти да испуне захтеве одмах – чланови РЕМ-а да се склањају одмах, да Гашић поднесе оставку.

„Позивам грађане да сутра у 18 сати овде дођу, да видимо колико ће трајати седница“, навео је Јовановић.

——————————–

Посланици ће прво расправљати о Владином Извештају о безбедносној ситуацији насталој након масовних убистава у ОШ Владислав Рибникар и у селима у околини Младеновца и Смедерева.

На дневном реду, као друга тачка, је Извештај РЕМ-а о надзору програма комерцијалних пружалаца медијских услуга, са посебним освртом на извештавања о случајевима насиља у телевизијским програмима.

Власт и опозиција су на скупштинском колегијуму договориле да буде формиран Анектни одбор ради утврђивања чињеница и околности које су довеле до недавних масовних убистава, утврђивању пропуста у вршењу надлежности и предузимања одговарајућих радњи. Предлог је поднео Радомир Лазовић, посланик НДБГ.

Као последња тачка наведен је предлог за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

Седница парламента заказана је практично у последњем тренутку, иако је договор о њеном одржавању и о тачкама дневног реда постигнут још прошлог петка на скупштинском колегијуму.

Подсећамо, на два претходна протеста иза којих је стао део опозиције изнет је низ захтева – хитно заседање седнице парламента, смене свих чланова РЕМ-а и руководства РТС-а, одузимање националне фреквенције ТВ Пинк и ТВ Хепи, смене министра полиције Братислава Гашића и директора БИА Александра Вулина… Нови протест одржава се сутра испред Скупштине Србије са почетком у 18 сати.