Прочитај ми чланак

СНС у Нишу спрема подвалу бирачима да би избегла пораз

0

Иако је већина градоначелника на југу Србије поднела оставке како би се омогућили ванредни локални избори, на тај корак се није одлучила градоначелниница Ниша Драгана Сотировски. Разлог је једноставан – изразито лоша популарност напредњака у граду на Нишави, због чега ће избори бити тек на пролеће.

Како Нова сазнаје, СНС неће предложити Сотировски као кандидаткињу за челно место Ниша, а да би поново освојили власт „помоћ“ ће затражити од групе грађана које ће тек накнадно бити формиране. Идеја напредњака је да део грађана подржи групе грађана као нове и неукаљане опције, којима би након тога понудили власт и тако остварили потребну већину од 50 одсто гласова.

Данима се чекало да Драгана Сотировски поднесе оставку, али то се на крају није десило. Иако је постојала могућност да из тактичких разлога није објавила текст своје оставке, како би опозиција помислила да неће бити избора као што је био случај у неким другим градовима, званично потврђено је да није било оставке.

Резултат је следећи: Сотировски остаје на челу Ниша до пролећа, а избора до тада неће бити у највећем граду на југу Србије.

Кључни разлог за одлуку врха СНС да не буде избора у Нишу лежи у чињеници да је подршка напредњацима на најниженим нивоу од 2012. године. Према тврдњама саговорника, Нове који је упознат са истраживањима јавног мњења и политичком климом у Нишу, власт СНС и СПС има око 30 одсто подршке, што ни изблиза није довољно да се формира победничка коалиција.

Како тврди, због процене власти да би могли да изгубе Ниш, неће се ићи на биралишта до краја године. Осим тога, међу напредњацима тиња сукоб у овом граду. Наш извор каже да траје „рат“ струја, а да је Сотировски изгубила подршку због које неће бити кандидаткиња на наредним изборима.

– СНС има историјски ниску подршку од 20 одсто, а СПС је на 10 одсто. Јасно вам је да то није добро да се формира власт, па је одлучено да се сада не иде на изборе. Власт има идеју да формира групе грађана до избора, који би остварили одређену подршку, а онда подржали СНС. Тако би се решио проблем мање популарности напредњака. Недавно сте видели да је и близак сарадник доктора Милића прешао у СНС. Све се то ради да би поправила популарност напредњака – објашњава извор Нове.

Он каже да би подршка напредњацима могла да буде сарадња са групама грађана који ће накнадно бити формиране и са којима би СНС могао блиско да сарађује.

Сотировски и општинари потрошили скоро 6 МИЛИОНА динара на кафане и ресторане!

Сотировски готово сигурно неће поново бити кандидаткиња на изборима и да је њена намера да буде на челу Туристичке организације Србије.

– У СНС су разорачани Сотировском, али ни други кадрови нису много популарнији. Ни она сама нема намеру да буде на челу Ниша, већ да постане водећи кадар у Туристичкој организацији Србије. За сада СНС нема тактику за победу па су одлучили да сачекају пролеће. Сви знамо да је ово вештачко дисање за власт, до избора још много тога има да се деси – закључује извор Нове.рс.