Прочитај ми чланак

СНС свим средствима „чува“ власт: У Љигу и Новом Пазару опозиција покрадена

0

Оно што се претходних дана дешавало у Љигу и Новом Пазару, потврда је тезе да ће се Српска напредна странка служити свим расположивим средствима да остане на власти. Опозиција у оба града тврди да су покрадени за глас, два, те да зато не могу да формирају већину. Због тога су организовани протести, који су били на граници озбиљних инцидената.

У четвртак је у Новом Пазару умало дошло до озбиљног сукоба опозиције и присталица владајућих странака.

Наиме, опозиција је организовала протест због крађе на локалним изборима у Новом Пазару.

Опозиционе Странка правде и помирења (СПП), Странка демократске акције (СДА) Санџака и Грађански покрет Санџака (ГПС) тврде да им је отет један одборнички мандат због чега не могу да формирају локалну власт.

Носилац листе СПП Един Ђерлек рекао је да су представници те листе на узорку од 15 одсто бирачких места уочили огроман број неправилности. Затим је тражио од изборне комисије да им омогући увид у комплетан бирачки материјал.

Окупљени на протесту су узвикивали „лопови и „управа напоље“.

Истовремено, само стотинак метара од њих, функционери и симпатизери владајуће Санџачке демократске партије (СДП), која је према прелиминарним резултатима освојила највећи број гласова, пратили су на видео биму фудбалску утакмицу, пренео је Радио слободна Европа.

Две групе окупљених убрзо су кренуле једне ка другој, а инцидент је спречила аполиција.

Из СДП негирају оптужбе опозиције и тврде да ће ускоро са својим коалиционим партнером, Српском напредном странком, убрзо формирати власт.

У Љигу прелетање

У Љигу је, пак, опозиција освојила већину на локалним изборима, али су два одборника локалне групе грађана прешла на страну власти. Због тога је на стотине људи протестовало у четвртак увече.

„Болесна потреба да све буде њихово и овде је дошла до изражаја, људима из опозиционих група грађана неопходна је подршка и заштита, као и медијски простор“, рекао је Милош Парандиловић, народни посланик са листе „Србија против насиља“.

Он је додао да је и опозиција изгубила Љиг из вида, због фокуса на дешавања у Београду.

Однос снага у Љигу је изгледао овако:

СНС је освојила девет мандата, СПС два, „Љиг против насиља“ пет, Група грађана „Домаћински одјек Љиг“ четири, а Заветници један.

Из листе „Љиг против насиља“ тврде да одборници групе „Одлучно за општину Љиг“ нису ни хтели да причају са опозицијом – јер су одмах стављени под притисак.

„Оно што желиш, ти обећаш, што не можеш обећањем онда претиш. Кад ти претње не вреде, онда купујеш“, рекао је раније за Н1 Мирослав Максимовић из листе „Љиг против насиља“.