Прочитај ми чланак

СНС пуца по шавовима: Напредњаци отказују послушност, нико неће на Вучићев митинг

0

Ова предизборна кампања из дана у дан показује да у Српској напредној странци оних 700.000 чланова, колико наводно броји, више не дишу као један, ни за једног. У градовима у унутрашњости напредњаци ратују између себе, а ситуација у Краљеву пред велики митинг показала је да ни уцене, ни претње више не могу натерати грађане да изађу на улицу и одају почаст председнику Србије Александру Вучићу.

Уочи митинга СНС у Краљеву, који је одржан у петак поподне, владала је опсадна ситуација међу напредњацима.

Требало је осигурати да довољан број грађана изађе на улице, да се испуне квоте, осигурају радна места…

Међутим, то није ишло нимало лако.

Ни у Краљеву, а ни у другим градовима одакле су напредњаци аутобусима довозили грађане.

„Нећу да уцењујем раднике, нема сигурних гласова“

Тако је један од директора ЕДБ Краљево одбио да обезбеди 250 сигурних гласова и то саопштио на седници Градског одбора СНС. Он је рекао да неће да уцењује раднике, а ни претње сменом нису га натерале да промени став.

“Да смо тотално у расулу, сведочи и то да чак три одбора нисмо покрили гласовима где има преко 1.000 гласача”, рекао је извор из Српске напредне странке за Озон Пресс и додао да чак и краљевачки пољопривредници масовно одбијају да приме на своје газдинство председника Републике Србије Александра Вучића.

“Обилазимо села да би неког домаћина умолили да прими председника, али нико га неће у свом дворишту. Како сада ствари стоје, вероватно ћемо га водити на газдинство које узгаја коње“, рекао је он уочи митнга у Краљеву.

Говорио је и о квотама.

“Морамо да попунимо квоте за митинг, поједини председници одбора и директори фирми плаћају 10.000 динара по особи за митинг. Ко не испуни квоту, завршио је каријеру. Крсту Јањушевићу, координатору из Прибоја, позлило је. Дао квоту за насеље од 5.000 бирача да доведу 200 људи на митинг у петак, а они обезбедили 70”.

Ништа боље није било ни у Чачку, где су радници радним местом условљавани да дођу на митинг у Краљево.

Упозорења пред отказ

И то не само у јавним, већ и у приватним предузећима.

Један од њих рекао је у изјави за Нова.рс следеће:

“Директор је рекао да сви из предузећа морамо кренути у 15 часова у Краљево. Био сам изненађен и шокиран. Никада нисам волео Вучића, али сада ми се заиста смучио“.

Кад је рекао да не жели да иде и да неће да неко са њим маше „као железничким фењером“ добио је упозорење пред отказ.

„Да, то је да не поверујете. Иако је ово приватна фирма, она је у „милости“ власти. Верујем да не би пролазили на тендерима ако не подржавају СНС“, испричао је наш саговорник и додао да ће морати да иде, будући да живи са малолетном кћерком и сестром која нема стално запослење.

„Уцењен сам, ићи ћу, али знам шта ћу и како ћу 17. децембра”, истакао је наш саговорник.

Поред ових “техничких” проблема, напредњаци се гложе и међу собом.

Традиционално је напето у Нишу. Упркос интервенцијама председника Извршног одбора Дарка Глишића, па и самог председника Србије Александра Вучића, ситуација међу напредњацима у Нишу није ништа боља.

Сукоби напредњака на локалу

“Сукоби у СНС у Нишу датирају од 2016. године, када су покушали да изаберу председника Градског одбора. Тада је долазило и до туча на њиховим састанцима, председник ГО није изабран, већ су били у статусу повереништва”, испричао је за Нову саговорник добро упућен у нишка дешавања.

И то није једини инцидент. Проблем је и што са састанака нишких напредњака неретко цуре информације, као и њихове расправе са вибер група.

Председник Србије Александар Вучић у септембру је за само седам дана три пута био у Нишу, а то је како смо већ писали имало везе с лошим рејтингом СНС у овом граду. Међусобни сукоби унутар странке, више различитих струја и лежерност локалних функционера, довели су то тога да популарност напредњака константно опада, па је председник био принуђен да се лично побрине за враћање поверења грађана.

Одржан је и састанак са представницима ове странке из централне Србије, којем су присуствовали Александар Вучић и председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић.

“Састанак није био пријатан, трајао је неколико сати, а завршен је после поноћи. Представницима СНС из централне Србије је речено да под хитно морају да престану са међусобним сукобима, да има пуно различитих фракција у странци и да се то одсликава на ситуацију на терену, те да је поверење грађана озбиљно пољуљано. Такође, разговарало се и о томе што неки запослени у градској управи отворено подржавају опозицију”, навео је саговорник Нове.

Напредњаци имају проблема и у Крушевцу. Међу члановима и функционерима СНС у овом граду протеклих месеци букти прави мали рат, због незадовољства кадровском политиком.

Како је “Нова” већ писала, дугогодишњи чланови СНС нису задовољни што партија на високе позиције поставља млађу гарнитуру чланова коју предводи посланица Невена Ђурић. Прославила се 2021. године поприлично жустрим наступима у емисији “Реч на реч” на РТС-у, након чега ју је јавно хвалио сам Александар Вучић. Убрзо је почела вртоглаво брзо да се пење на страначкој лествици, па је постала посланица, а то ће бити и након избора у децембру.

То је, међутим, засметало једној струји старих нишких напредњака, па је пожар гасио министар полиције Братислав Гашић, који је због свега тога морао да донесе одлуку да предводи изборну листу СНС у овом граду и тако смири тензије.

Трзавице су се јавиле и у досад ненарушивом односу поменутог министра полиције Братислава Гашића и Александра Вучића. Иако је Вучић након трагедија у ОШ “Владислав Рибникар” и у селима у околини Младеновца, на захтев протеста “Србија против насиља” више пута рекао “убијте ме, али не дам Гашића”, до неслагања између њих двојице дошло је након избора Милоша Вучевића за председника странке.

„Братислав Гашић није био задовољан или боље рећи није био превише срећан због одлуке да на чело СНС дође Милош Вучевић. Он се није супротставио Вучићу, нити другим функционерима који су подржали Вучевића, али није благонаклоно гледао на тај избор”, писала је овим поводом недавно “Нова”.