Прочитај ми чланак

СНС КАРТЕЛ Осуђен на 3 године затвора, сада у Скупштини мења УСТАВ Србије!

0

Одбор Скупштине Србије за уставна питања и законодавство донео је одлуку о образовању Радне групе за израду акта о промени Устава. Оно што је скандалозно јесте то да је члан Радне групе и Срђан Ђорђевић, професор Правног факултета у Крагујевцу, који је у афери "Индекс" првостепено осуђен на три године затвора.

Подсетимо, 21. септембра 2009, у Вишем суду у Смедереву, почело је суђење оптуженима у афери „Индекс“, којом је обухваћено чак 86 особа, међу којима је 23 професора и сарадника правних факултета у Крагујевцу, Београду и Нишу, осумњичених да су до фебруара 2007, када су похапшени, годинама уназад продавали дипломе и испите. Реч је, према оцени стручне јавности, о највећој корупционачкој афери у новијој српској историји, и то не само у образовању, него уопште. Виши суд у Смедереву је тада осудио 16 актера афере „Индекс“ на укупно 61 годину затвора, а међу њима је и Ђорђевић.

Председавајућа Радне групе је председница Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић, а чланови редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду, судија Уставног Суда и члан Венецијанске комисије за Србију, Владан Петров, заменик генералног секретара Народне скупштине Бранко Маринковић, помоћник министра правде Јован Ћосић, помоћник директора Републичког секретаријата за законодавство Дарко Радојичић.

У Радној групи су и виши саветник у Министарству правде Владимир Винш, научни сарадници у Институту за упоредно право Милош Станић и Мирослав Ђорђевић.

Судија Апелационог суда у Београду и почасни председник Друштва судија Србије Драгана Бољевић, и заменик Републичког јавног тужиоца Горан Илић, такође ће бити чланови радне групе, док ће секретар бити секретар одбора Радоје Церовић.

Одбор за уставна питања донео је 16. априла одлуку о покретању активности за промену Устава, а председник Скупштине Ивица Дачић најавио план да референдум о измени Устава буде на јесен.