Прочитај ми чланак

СНС кадрови из Скупштине прелазе у Владу; и обрнуто

0

Nebojsa-Stefanovic(Блиц)

Српска напредна странка одлучила је да своје поједине функционере који се већ налазе на високим државним функцијама постави за министре и на друге позиције у Влади, јер на тим местима могу да буду кориснији странци.. Један од њих је, како сазнаје „Блиц“, Небојша Стефановић, председник Скупштине Србије.

Лидер СНС и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, како наводи извор из те странке, одувек има поверења у Стефановића .

– Функција председника Скупштине Србије је одговорна позиција, али је према мишљењу Вучића, то место више за искуснијег политичара, док Стефановић има довољно знања и енергије да оперативно делује у извршној власти – каже извор „Блица“.
 
Упоредо са списком нових чланова Владе Србије, СНС саставља и списак потенцијалних домаћих експерата за послове који ће бити отворени доласком „Мубадале“ у Србију. На том списку су углавном домаћи експерти који су се школовали у иностранству или који су завршили више факултета.

Строс-Кан за СНС добар потез

Савић каже да се у јавности превелика бура подигла због најава да би Влада Србије као саветника могла да ангажује Доминика Строс-Кана.
Он наводи да Александар Вучић не би требало много да се обазире на то.
– Строс-Кан је био министар финансија Француске и директор ММФ и веома је стручан у свом послу.
Ако је могао да буде добар министар у Француској, не видим зашто не би био добар саветник у Србији – додаје Савић.
– Више људи састављало је списак.
На њему се засад налази двадесетак имена и углавном је реч о нестраначким личностима – каже за “Блиц” извор из врха СНС.

Пошто стручњаке с искуством који би притом хтели да стану на чело неког од министарстава није лако наћи, Вучић се окренуо и иностраном тржишту.

Осим некадашњег директора Међународног монетарног фонда Доминика Строс-Кана, разговара се и са неколико Британаца пошто се зна да су управо они генерално добри у области економије. Према нашим сазнањима, два министра у реконструисаној Влади требало би да буду странци.

Озбиљни разговори о реконструкцији тек предстоје, а пре него што се договоре о кадровским речењима, Александар Вучић и Ивица Дачић мораће да поделе ресоре.

 

Спекулише се да ће просвета остати под окриљем социјалиста, а као најозбиљнији кандидат који би могао да замени Жарка Обрадовића помиње се актуелни државни секретар у том министарству Радивоје Митровић, који је иначе и професор Машинског факултета.

Митровић је за „Блиц“ рекао да су га многи питали да ли је он кандидат за министра, али да са њим још нико о томе није разговарао.

Митровић каже да очекује да ће о томе бити речи на данашњој седници Главног одбора СПС.

Није, међутим, искључено да на ту позицију дође председник Извршног одбора СПС Бранко Ружић, који је, према нашим сазнањима, заинтересован за то место.

Колико ће укупно чланова Уједињених региона Србије остати без функција, биће познато до краја августа, када ће реконструисани министри бити и званично смењени у Скупштини.

Осим њих, без позиција остаће и седам државних секретара, највероватније и више од 20 помоћника министара, затим саветници, као и директори и чланови управних одбора у јавним предузећима. Један од њих, Милан Пајевић већ је јуче поднео оставку на место директора Канцеларије за европске интеграције.

Анкета: Чиме ће се бавити одлазећи министри?
Братислав Петковић     Запоставио сам посластичарницу због обавеза у министарству и сада је тренутак да се то промени. Сада ћу имати више времена и за породични посао.

Милутин Мркоњић     Готово је извесно да ће бити распоређен на место саветника за инфраструктуру премијера Ивице Дачића, који му је већ дао задатак да изабере свог наследника.

Горан Кнежевић     Остајем на располагању СНС и нисам ни љут ни увређен што сам морао да напустим Владу. Имам пуно страначких задатака и обавеза и настављам с радом.

Министри из УРС     Млађан Динкић, Велица Калановић и Сузана Грубјешић нису очекивали да ће морати да траже нови посао, па ће се вероватно посветити опозиционом раду у Скупштини Србије.

Пајевић је оставку поднео премијеру Србије Ивици Дачићу
– Поводом одлуке да у реконструисаној Влади не буду Млађан Динкић и Сузана Грубјешић, на чији сам позив пре годину дана прихватио место директора Канцеларије, молим да ме Влада разреши те дужности – написао је Пајевић.

Континуитет у економској политици
Љубодраг Савић, професор Економског факултета, не очекује да ће изласком Динкића из Владе доћи до спектакуларних промена.

– Верујем у континуитет у економској политици, осим ако за министра привреде дође странац. Мислим да би тада могло да дође до заокрета и да се српска привреда фокусира на производњу и повећање БДП-а, што би довело и до пораста запослености и уравнотежења фискалног и спољнотрговинског дефицита – каже Савић за „Блиц“ и истиче да Динкић није имао препознатљиву економску политику.

Економиста Љубомир Маџар каже да лидер УРС многе своје идеје није успео да прогура, па је и његов утицај на економску политику био сразмеран његовој политичкој снази. Маџар каже и да је Динкић, за разлику од осталих коалиционих партнера, подржавао оно што је тражио ММФ и Фискални савет, а то је јаче стезање каиша.