Прочитај ми чланак

СНС и СПС иду на једну листу: Спремају се за нове београдске изборе

0

Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије спремају се за понављање избора у Београду. Уколико се заиста буде поново излазило на биралишта у главном граду, то би могло да се очекује на пролеће, а како сазнају новине “Нова”, СНС и СПС ће у том случају у нову битку за Београд ићи заједно.

Постизборне тензије у Србији не јењавају. Опозиција најављује за 16. јануар нови протест у Београду, са захтевом да се избори понове. Из дана у дана стижу упозорења међународне заједнице да неће олако прећи преко бројних нерегуларности које су забележили страни посматрачи. Зато, можда и не чуди да могућност понављања избора у главном граду не искључује ни председник Србије Александар Вучић.

Он је на Божић, јер вероватно не постоји бољи датум од тог, рекао да нас очекују нови избори.

“На поновљеним изборима у Београду не би добили више гласова. Ево, то вам сад кажем. Живи били па видели, пошто је могуће да ћемо да их имамо”, казао је Вучић, уверен у још убедљивију победу у том случају.

Извори новина Нова кажу да је власт већ почела с припремама.

“Српска напредна странка и Социјалистичка партије Србије спремају се за понављање избора: Уколико их заиста буде било, одржаће се на пролеће, а ове две странке на њих би изашле заједно”, каже саговорник листа.

Оквирни рок за одржавање редовних локалних избора такође је на пролеће, па би се вероватно одржали у исто време.

Шта каже опозиција о понављању избора?

Представници листе “Србија против насиља” једногласни су у томе да ће избори бити поновљени, али да је претходно неопходно испунити неке услове.

“Избори ће бити поновљени, али пре тога се мора очистити бирачки списак од фантомских бирача и умрлих, као и отклонити могућности за друге изборне манипулације које су довеле до прекрајања воље грађана, каже један од носиоца републичке листе “Србија против насиља” Мирослав Алексић.

Кандидат за градоначелника ове листе Владимир Обрадовић додаје да је сваки сегмент избора био контаминиран.

“Заробљени медији и институције, функционерска кампања и Потемкинов бирачки списак само су неки од елемената који су обесмилили изборно право грађана Србије на децембарским изборима”, казао је Обрадовић.

С друге стране, носилац листе коалиције НАДА Милош Јовановић није сигуран у понављање избора колико и његове опозиционе колеге.

“Која је вероватноћа да ће избори бити поновљени не знам, подједнако верујем да су могући колико и то да господин Несторовић или неко од његових одборника подржи СНС, шта ће бити видећемо у наредним данима. Нисам сасвим сигуран да преговори нису у току и да се нешто не догађа између те две стране”, каже Јовановић.

Поред пречишћавања бирачког списка, Јовановић сматра да је отварање медија други кључни захтев који треба поставити уколико дође до понављања избора.

Шта каже струка? Да ли Вучић блефира или заиста постоји могућност понављања београдских избора?

Истраживач Центра за савремене политике Александар Ивковић каже да су за одлуку о понављању избора кључни притисак и активности опозиције.

“Мој утисак је да, шта год говорили и Вучић и Несторовић, СНС јесте у стању да прибави гласове два одборника са листе „Ми“, колико је потребно за већину у Београду. Видимо, рецимо, на примеру Смедерева, Љига и других општина у прошлости да су такви „дилови“ могући. Поготово је важан моменат што се градоначелник бира тајним гласањем – тако да до самог краја Несторовић може да тврди да његова опција не подржава власт у Београду, а да Шапић добије потребан број гласова”, каже Ивковић и додаје:

“Уколико Вучић процени да би власт СНС-а у Београду због свега тога била перципирана као нелегитимна, не само од стране опозиционих гласача него и шире јавности, могуће је да ће пристати на нове изборе – као резултат наводног неуспеха да се формира већина”, каже Ивковић.

Међународне заједнице – фактор за понављање избора?

По први пут од доласка Српске напредне странке на власт, међународна заједница на изборе у Србији реагује упозорењима, осудама и позивима на истрагу.

Овог пута нису затворили очи на уцене, притиске, куповину гласова, довожење бирача из других држава… Док се чека коначан извештај ОДИХР-а, нижу се изјаве европских званичника. Углавном негативне.

Шеф посматрачке мисије Европског парламента Клемен Грошељ рекао је да очекује да ће Европски парламент врло брзо реаговати поводом избора у Србији.

“Расправа о изборима у Србији биће на дневном реду и пре финалног извештаја ОДИХР-а. Европски парламент увек реагује и реаговаће и због реакција српских власти према колеги Андреасу Шидеру. То су неке ствари које су узнемириле колеге и они траже неку реакцију и сигуран сам да ће она уследити невезано за финални извештај”, рекао је Грошељ.

Његов колега и председник Партије европских социјалиста Стефан Ловен упутио је пре два дана писмо председници владе у техничком мандату Ани Брнабић, због неправилности које су уочене на изборима.

“Обе партије, и Партија европских социјалиста и Група социјалиста и демократа у Европском парламенту позвале су на независну истрагу свих пријављених неправилности, што је права ствар коју треба да уради Влада једне земље у процесу преговора за чланство у ЕУ”, наведено је у писму.

Колико овакве реакције могу утицати на питање организовања поновљених избора? Ивковић оцењује да међународни фактор може имати значајан утицај, али…

“Мислим да на том фронту време најбрже истиче, јер се ближе избори за Европски парламент, који ће скренути пажњу целе Европе од Србије. Тако да све зависи од наредних неколико недеља и притиска који опозиција може да изврши изнутра”, закључује Ивковић.