Прочитај ми чланак

СНС и ДС заједно на челу Београда

0
privremeno-vece-beograd_660x330
 
Београд – Чланови привременог ограна управе града Београда су председник већа Синиша Мали, Небојша Човић, Андреја Младеновић, Никола Никодијевић и Татјана Пашић, саопштио је вечерас први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. Председник Демократске странке Драган Ђилас оценио је да је Влада Србије „прекршила изборну вољу Београђана“. За сутра најављена прва седница привременог органа.

Он је на конференцији за новинаре, након седнице владе, рекао да су Мали и Човић предлог Српске напредне странке, Татјана Пашић – Демократске странке, Андреја Младеновић Демократске странке Србије и Никодијевић испред Социјалистичке партије Србије.

„Што се тиче ЛДП, њима смо упутили позив, захвални смо им на сарадњи, али су рекли да не могу због затроване атмосфере, за коју су окривили ДС“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се влада руководила принципом да изабере људе који су одговорни, стручни, савесни и способни да обављају текуће послове у граду у тешком периоду, у наредних три до три и по месеца, када ће се ићи на изборе.

„Трудили смо се да тај састав људи одговара потребама Београда – њихово искуство и знање, да видимо šшта је то šшто могу да учине, а да не оставе теšшко стање за следећи тим“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре после седнице Владе Србије.

„Они не владају, они ће само водити град до избора“, рекао је Вучић.

Он је рекао да ниједан кандидат кога је предложила СНС није члан странке, а упитан због чега су се определили за нестраначке представнике, Вучић је рекао да ће страначке кандидовати на изборима и да ће то бити понуда напредњака грађанима Београда.

„Ово нису избори“, нагласио је Вучић и додао да није идеја да се од Синише Малог прави градоначелник Београда, нити ће он бити њихов кандидат на предстојећим изборима.

Вучић: ЛДП остаје „у игри“, тренутно одустао због „тровања“ ДС

Вучић је рекао и да је захвалан ЛДП који је, како је рекао, одбио да учествује у привременом органу због затроване атмосфере, за шта, како је подсетио вицепремијер, ЛДП окривљује ДС.

Он је рекао и да су из ЛДП, међутим, рекли да ће учестовати у пројектима који су важни за град.

„Знамо да ће људи (које смо изабрали) бити ‘разапињани на крст’. Није се лако истовремено супротстављати онима који имају толико новца и толико утицаја на наше медије, онима који су ме убеђивали како (Мирослав) Мишковић има један сако и један аутомобил и како тешко живи“, рекао је Вучић.

Упитан како су пристали да у већу буде Татјана Пашић (ДС), чији је досадашњи рад шеф београдских напредњака Небојша Стефановић оштро критиковао, Вучић је рекао да је уважена жеља и примедба многих да и ДС треба да има свог представника у привременом већу.

„Потпуно сам сагласан са свим што је Стефановић рекао, али то је питање за страначку, а не за конференцију у Влади Србије“, рекао је Вучић одговарајући на питање о Пашићевој.

Човићева енергија и знање већи од Анђелковићеве

На питање због чега се СНС определила за Небојшу Човића, Вучић је рекао да га је препоручило његово искуство у вођењу града у периоду из 1996. године.

„Нико не може да каже да он није показао енергију и знање у вођењу града, далеко веће од, на пример, Живорада Анђелковића“, рекао је Вучић додајући још једном да Привремено веће не влада, већ да води град до избора.

На питање какве ће бити надлежности тог органа, Вучић је рекао да то треба питати његове чланове, јер он „није у стању да обавља и посао привременог органа“.

Вицепремијер је подсетио и да ово нису прве привремене мере у Србији, да смо их неколико пута имали и да су искуства различита, али да углавном није био тако позитиван кад је реч о односу власт-опозиција, три према два.

„Ја овде имам примере 22 таква случаја, а ситуација је некада била четири према један или пет према нула, а само у три случаја три према два“, рекао је Вучић и додао да то много показује.

Ђилас: Влада Србије прекршила изборну вољу Београђана

Председник Демократске странке (ДС) Драган Ђилас оценио је да је Влада Србије „прекршила изборну вољу Београђана“ тиме што је само једног представника ДС укључила у вечерас постављени привремени орган за управљање Београдом до превремених локалних избора.

Ђилас је на конференцији за новинаре рекао да се „може рећи да је Београд данас добио принудну управу“.

Лидер ДС је рекао да би привремени орган требало да одржава изборну вољу грађана и навео да је на локалним изборима маја 2012. године ДС освојила 50 од укупно 110 одборничких места у Скупштини Београда.

По његовим речима, нелогично је да странка која је на тим изборима добила мање гласова од ДС, има више представника у Привременој управи него ДС.

Ђурић: Себична харанга ДС, однос владе био коректан

ЛДП неће учествовати у привременој управи Београда, због „неодговорног понашања ДС“, саопштила је та странка, након што је члан Председништва Српске напредне странке Милосав Миличковић изјавио да ће у привременом градском већу у Београду бити пет чланова, од којих ће два бити из СНС, а по један из СПС-а, ЛДП-а и ДСС-а.

Потпредседник ЛДП Бојан Ђурић изјавио је да је политички, либералима место у привременом већу и да би то било релаксирајуће за атмосферу у Београду, али да би „због себичне харанге“ коју је у јавности покренула ДС, учешће ЛДП у том телу било контрапродуктивно.

Ђурић је у изјави достављеној Танјугу рекао да је однос републичке владе био веома коректан, као и да ЛДП није желела да буде оправдање ДС за нове нападе и „за прикривање њихове стварне политичке неспособности“.

Ђурић је подсетио и да је ЛДП раније данас обавестила председника СНС Александра Вучића да либерали не могу да прихвате позив који су им упутили за учешће у привременом већу за Београд.

„И даље мислимо да смо били у праву, мислимо да је политички ЛДП-у место у привременом већу и да би то било релаксирајуће за атмосферу у Београду. Били смо врло отворени, и однос представника републичке владе је био врло коректан“, рекао је Ђурић.

ДСС о учешћу после одлуке владе

Градски одбор Демократске странке Србије донеће одлуку о учешћу њеног кандидата у привременом органу у Београду тек након што Влада Србије изнесе јасан став о томе ко би требало да буду чланови тог тела.

Потпредседник ДСС Слободан Самарџић рекао је на конференцији за новинаре да та странка има право на једно место у привременом органу.

„Да ли ћемо то право искористити одлучиће Градски одбор, али тек после јасног става владе о члановима привременог органа“, рекао је Самарџић.

Сутра прва седница привременог већа

Прва седница привременог већа града Београда биће одржана сутра у току дана, сазнаје Танјуг.

На конститутивној седници требало би да буде изабран секретар привременог већа и донето још неколико одлука техничко, оперативне природе.

Београдом ће до избора управљати петочлана привремена управа на чијем челу је Синиша Мали.

(Танјуг, Блиц)