Прочитај ми чланак

Шмит: Немачка ускоро шаље своје војнике у мисију ЕУФОР-а у БиХ

0

Кристијан Шмит изјавио је данас да ће Немачка ускоро послати припаднике својих оружаних снага у БиХ у оквиру мисије ЕУФОР-а.

„Наредне седмице ће бити поднет захтев Бундестагу који ће омогућити да се у Бутмиру завијори њемачка застава“, рекао је Шмит новинарима после седнице Управног одбора Света за примену мира у БиХ (УО ПИК).

Немачка од 2012. године не учествује у мисији ЕУФОР-а, али је недавно објављено да та земља жели да распореди војску како би пружила подршку стабилности БиХ.

Пре пар месеци ЕУФОР је повећао број својих војника за 500 и тренутно их је у БиХ распоређено 1.100.

До појачања ангажмана дошло је после руске инвазије на Украјину, због бојазни да би Русија могла да изазове инциденте и у другим земљама.

Шмит је истакао да људима у БиХ треба безбедност, јер је, како је казао, она угрожена војном операцијом Русије у Украјини и не зна се како ће се ситуација развијати у будућности.

„Зато је сада међународна заједница не само спремна, већ зна да мора дати важан допринос у БиХ да грађанима пружи безбедност и поручи да морате и можете у властитој земљи економски и социјално имати будућност“, казао је он.

Коментаришући реакције на наметнуту одлуку о финансирању избора, коју је донео јуче, Шмит је оценио да никада није доживео да се води дискусија о томе да ли ће бити одржани избори, који су право грађана.

„То није требало ни да буде тема о којој се разговара, већ се то мора учинити и зато је било време да се нешто учини“, нагласио је Шмит.

Шмит је нагласио да ће међународна заједница наставити да користи инструменте на располагању да случајеви корупције и неодговорног понашање не би прошли непримећено.