Прочитај ми чланак

Словенска браћа у Чешкој, Пољској и Словачкој: Косово је Српско!

0

 Kosovo radnicka partija socijalne pravde

Наша словенска браћа у Чешкој, Пољској и Словачкој су протестима показали да им је то српског Косова и Метохије стало много више од власти у Београду. Тим поводом је један од организатора протеста за Србин.инфо направио извештај.

На протесту у Прагу, који организује удружење пријатеља Срба на Косову, као први говорник је наступио народни посланик чешког парламента Јарослав Фолдyна. Познат по томе што је годинама активан у помоћи Србима на Косову, и што је за време бомбардовања путовао до Србије да подржи Србе, и касније више пута ишао на Косово. Његов говор је био углавном о чешко-српском пријатељству.

Kosovo je srbija prag ceska

После њега је одржао говор сенатор чешког парламента Јарослав Доубрава,  у коме је углавном критиковао антисрпску и империалистичку политику Запада.

Након тога је било прочитано писмо подршке од генерала Божидара Делића, члана председничког колегијума СРС.

На скупу је и говорио Радим Паненка, познати чешки новинар и аутор књиге о Хашком трибуналу. Говорио пре свега о антисрпском трибуналу у Хагу и о случају Војислава Шешеља и његовој херојској борби у Хагу.

Govornik reditelj prag

 Представник „Европског фронта солидарности за Косово“ Јан Зорбич је  говорио о акцијама поделе хуманитарне помоћи коју та организација организује за Србе на Косову. Такође је говорио о томе како је организована посета делегације СРС у Чешкој, и како су њихови представници наступили на трибини омладине СРС у Београду. Подседито је да ће ове године да прође 100 година од избијања Првог светског рата, и  да због тога неки историчари на Западу желе да искористе прилику да оптуже српски народ да су изпровоцирали рат.

„Ми морамо да знамо да је Србија била жртва и да се херојски бранила, док је Аустро-угарска била агресор и Гаврило Принцип је био велики херој. „ рекао је тада Јан Зорбић.

У остатку свог говора је подсетио на Олују када су усташе окупирале Републику Српску Крајину и починиле етничко чишћење Срба.

Protest udruzenje prijatelja srba kosovo prag

Следећи говорник је био Даниел Солис, професор на факултету и познати новинар. Он је говорио о томе како Косово нема у мећународном праву никакво право да буде независно, и да је Косово неодвојиви део Србије. Критиковао је и издајничку власт у Чешкој која служи интересима САД и ЕУ.

Protest Kosovo prag

Главни говорник скупа је био председник удружења пријатељи Срба на Косову редитељ Вацлав Дворжак. Познат је по томе што је у Прагу организовао протест против Мадлен Олбрајт, када су јој показали слике убијених Срба у току бомбардовања. Он је причао о актуелној ситуацији на Косову. Позвао је све присутне да 24. марта дођу на протест у Прагу цији је циљ подсећање на 15 годишњицу НАТО бомбардовања. Такође је све позвао да 16. априла дођу у тврдјаву Терезин где ће бити служена православна литургија поводом годишњице смрти Гаврила Принципа, који је умро у тој тврђави.

На почетку и на крају протеста су биле пуштене српске родољубиве песме са Косова, и српска и чешка химна.

radnicka partija socijalne pravde

Протест за српско Косово у Острави је организовала радничка омладина, омладинска организација највеће чешке националистичке партије – Радничке странке социјалне правде. Подржали су их чешки навијаћи, који су учествовали у протесту. Први говорник је био Ерик Лампрехт, председник Радничке омладине. У свом говору је осудио амерички империјализам.

Ostrava protest kosovo

После њега говорио председник Словачке посполитости  Јакуб Шкрабак. Словачка пополитост је словачка патриотска организација, која је увек бранила права Срба на Косову. Говорио је о томе да сви словенски народи требају да сарађују и да братски помажу једни другима, и историјском пријатељству Срба и Словака.

Следећи говорник је био представник Европског фронта солидарности са Косовом Петр Кеснер. Истакао је како лоше живе Срби на Косову, говоривши о угњетавању Срба. Говор је завршио са информацијама о хуманитарној помоћи коју ЕФСК организује за Србе на Косову, и о сарадњи ЕФСК са Српском радикалном странком. Након тога је било прочитано писмо подршке од генерала Божидара Делића.

radnicka partija socijalne pravde kosovo

Задњи говорник је био представник пољске патриотске организације Национални фронт Честочова. Говорио је како је потребно да патриоте из европских земаља сарађују, и такође је рекао да је убеђен у то да ће Косово бити опет под српском контролом.

После тога су учесници протеста маширали градом. Певали су пароле као што је „Косово је Србија“ или „Срби ми смо са вама“ или „Америка и Израел нека иду у пакао“.

Протест у Братислави  је организовала патриотска организација Словачки покрет обнове испред америчке амбасаде. Главни говорник је био њен председник Роберт Швец. Рекао је да је Косово одувек било и биће Српско. Остали говорници су били представници Словачких патриота.

Slovacki pokret obnove

Међу говорницима је био и Владимир Мyнецку, представник удружења Словенског пријатељства и братства из Чешке. Организатори протеста су предали представницима америчке амбасаде симболично литар бензина и пакетић са имитацијом дроге и долара, да би на тај начин показали због чега САД воде своју империалистичку политику у свету.

Slovacka protest kosovo

После су учесници протеста марширали градом све до српске амбасаде, где су њеном представнику предали меморандум подршке српском народу.

Kosovo slovacka most protest

У меморандуму  су саветовали Србима да не улазе у ЕУ, јер ЕУ може да им донесе једино зло. Искористили су ту прилику да позову своју Словачку владу да никада не призна Косово.

Performans sloacka bratislava

Велики протест се одржао и у Варшави, организован од стране већег број пољских националистичких организација. Међу говорницима су били представници Европског фронта солидарности са Косовом из Италије.  24.фебруара ће се одржати протест у знак подршке Србима у пољском граду Вратислав.

Мањи протест је одржан 15. фебруара у пољском граду Биалyмстоку, где су били дељени летци у којима је пише о правој ситуацији на Косову. Огромни транспаренти „Косово је Србија“ су били подигнути у пољским градовима Познан (15.2. подигнут транспарент), Краков (16.2.) и у Словачком граду Зволен (15.2.). Овакав огроман транспарент је био подигнут дан раније и у Варшави.

24.фебруара ће се одржати протест у знак подршке Србима у пољском граду Вратислав. Све ове акције и манифестације организују разне пољске родољубиве организације и покрети, који схватају истину, да је Косово српско.

( Србин.инфо, Јан Зорбић)