Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА ВОЈВОДИНЕ: Ништа од српско-руског центара у Војводини

0

Нови Сад -- Посланици Скупштине Војводине су већином гласова одбацили иницијативу СРС поднету пре три месеца за оснивање "Српско-руског хуманитарног центра" у Војводини.

За ту иницијативу су у Скупштини Војводине гласали посланици опозиционе СРС, док су и владајућа коалиција и остатак опозиције били против или уздржани.

© Flickr/ Dennis Jarvis

Председник посланичке групе Српске напредне странке (СНС) у Скупштини Војводине Миленко Јованов изјавио је раније данас да иницијатива за оснивање Српско-руског хуманитарног центра у Војводини има „формалне и материјалне недостатке“, те да је зато владајућа већина није подржала.

Јованов је објаснио да та иницијатива није у складу с правним актима Покрајине, са законима Србије ни са Споразумом о Руско-српском хуманитарном центру у Нишу, те је незаконита.

На питање да ли то што владајућа коалиција не подржава тај предлог, значи промену „геополитичке атмосфере“ у СНС према Русији, те да због тога у тој странци постоји раздор, Јованов је казао да су то „неутемељене тврдње“ и да оне постоје „само у сопственим доживаљајима посланика СРС“.

Председник Одбора Скупштине Војводине за прописе, Саша Левнајић рекао је да је на седници тог Одбора у понедељак оцењено да иницијатива, „онако како је формулисана“, није у складу са Статутом Војводине и другим актима, те да предлог не задовољава ни основне критеријуме и правила правног акта.

Демократска странка (ДС) је оценила да СРС жели „руску војну базу у Војводини“ и да је то „политика СРС и проблем који само заоштрава политичку ситуацију“, рекао је уочи седнице председник посланичке групе ДС у Скупштини Војводине Горан Пауновић.

Против иницијативе били су и посланици Лиге социјалдемократа Војводине, чији је посланик Бранислав Богарошки рекао да је она „смешна, неутемељена и необразложена“.

Посланичка група СРС је 7. фебруара, ;уз 30.000 потписа подршке становника Војводине, поднела покрајинском парламенту иницијативу да се у Новом Саду отвори српско-руски хуманитарни центар.

СРС сматра да је Војводини потребан „један озбиљан и савремен центар за хитне интервенције у случају ванредних околности – пожара, поплава, елементарних непогода, по узору на онај који већ постоји у Нишу“.