Прочитај ми чланак

Скупштина Војводине: Нећемо ћутати – тражимо поштовање својих права

0

2(НСПМ)
Посланици Скупштине Војводине усвојили су Декларацију о заштити уставних и законских права Војводине, која је последњих месец дана изазвала много полемике у покрајини и целој Србији. За је гласало 75, док је против био 21 посланик покрајинског парламента.

19.24 – Скупштина Војводине усвојила Декларацију о заштити уставних и законских права Војводине. За гласало 75, против 21 посланик покрајинског парламента, јавља репортер РТС-а.

11.10 – Почела седница Скупштине АП Војводина.

Бојан Пајтић: Војводина неће ћутати и тражиће поштовање својих уставних права 

Нови Сад – Председник војвођанске владе Бојан Пајтић изјавио је да Војводина „неће ћутати“ и да ће наставити да инсистира на поштовању својих уставних и законских права.

„Чим подигнемо глас и затражимо да се поштују наша уставна и законска права, одмах се дигне таква галама с циљем да се ућуткамо… Али, они који мисле да ће Војводина да ћути, јако греше“, рекао је Пајтић на седници Скупштине Војводине на којој се расправља о Предлогу декларације о заштити уставних и законских права покрајине.

Он је додао да би се у Војводини могло запослити пет пута више људи него што је то данас случај, ако би се поштовала уставна и законска права покрајине.

„Али, нама се враћа мање од 100 динара месечно по Војвођанину. О каквом онда напретку можемо говорити? Грађани Војводине по Уставу имају право да им се врати оно што је загарантовано“, казао је Пајтић.

Додао је да су оптужбе за „сепаратизам“ које су стизале од опозиционих странака „бесмислене и увредљиве“.

BOJAN PAJTIC„Али, ово је земља у којој се више слушају таблоиди и естрада, него универзитет и културне институције. Међутим, закони нису каталог из кога бирате шта вам се допада а шта не, они се морају поштовати“, поручио је Пајтић.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор рекао је да постоје отворена питања о којима више не може да се ћути.

2„Постоје отворена питања. Леђима смо додирнули зид и надам се да ћемо направити искорак“, казао је Пастор. 

Опречна виђења Декларације

Скупштина Војводине почела седницу на којој се разматра Предлог декларације о заштити уставних и законских права Војводине.

Тај Предлог декларације изазвао је велике полемике у политичкој јавности.

Седници присуствује 50 од укупно 120 посланика. Скупштина је на самом почетку, већином гласова, одбила предлог посланика СНС Владимира Галића да се расправа поводом Декларације ограничи на 10, уместо прописаних пет минута.

Посланици владајуће коалиције у Скупштини Војводине најавили су данас да ће гласати за декларацију о уставним и законским правима Војводине, док су опозициони посланици најавили да ће бити против, уз оптужбе за „сепаратизам“ на рачун власти и за поделе које ће Декларација, како су оценили, изазвати.

2Шеф посланичке групе опозиционе Српске напредне странке (СНС) Игор Мировић рекао је да се његова странка бори против стварања „независне државе Војводине“. Он је рекао да декларација неће довести до бољег живота грађана Војводине, већ ће имати супротан ефекат. „То је опасан политички памфлет, који садржи неке више, неке мање опасне теме, а неке су и потпуно бесмислене. Најопаснија је намера да се делимо. Продубиће се јаз између централне и покрајинске власти, између покрајинске и локалних власти… Ионако крхки мостови тако ће бити срушени, а грађани Војводине неће имати ништа од тога“, казао је Мировић.

Он је упитао председника Владе Војводине и потпредседника Демократске странке (ДС) Бојана Пајтића зашто није говорио о правима Војводине док је власт у Републици имао његов ДС.

Саша Сантовац из Српске радикалне странке рекао је да постоје сепаратистичке намере када је у питању Војводина. „Крајни циљ је враћање надлежности Војводини из 1974. године, кроз промену Устава Србије“, рекао је Сантовац и поручио да у том сценарију учествују и ДС и СНС.

BOJAN PAJTICШеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Шандор Егереши оценио је да се „подигла велика прашина“ око Предлога декларације и додао да је декларацију требало усвојити пре три или четири године, јер од тада траје нарушавање уставних и законских права Војводине. Он је оценио да је потребна ревизија постојећег или доношење новог, европског устава Србије како би се дефинисала аутономија Војводине.

„У декларацији нисам приметио ни слово ‘с’ од сепаратизма, али сам приметио мало слово ‘а’ од аутономије“, рекао је Егереши и додао да СВМ повлачи амандмане на Предлог декларације које Влада Војводине није прихватила. „Одговорно тврдим да су припадници мањинских националних заједница у Војводини лојални грађани државе Србије. А Војводина је толико српска, колико мађарска, толико буњевачка колико румунска, толико словачка, колико хрватска…“, поручио је Егереши.

BOJAN PAJTICШеф посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине Бранислав Богарошки рекао је да је било потребно прецизирати шта је то историјско и природно право грађана Војводине на аутономију. „Године 1945. сви војвођански народи на скупштини су донели одлуку да Војводина буде саставни део Србије. Војводина као аутономна покрајина у саставу Републике Србије управо произлази из те одлуке из 1945. Аутономна Покрајина Војводина настала је на вредности антифашизма, а Европска унија се управо заснива на вредносном систему антифашизма“, поручио је Богарошки.

Шеф посланичке групе опозиционе Социјалистичке партије Србије Павле Будаков рекао је да декларација није начин за решавање отворених питања у вези са Војводином и додао да отворених питања има, попут Закона о финансирању Војводине, који не постоји, затим Закон о надлежностима покрајине, који је Уставни суд Србије оспорио, као и Статут Војводине, о којем ће се сутра расправљати пред Уставним судом. „Сви ми желимо да Војводина пре свега у економском смислу напредује. Ми смо апсолутно за аутономију Војводине, у границама Устава и закона Србије. Зато смо разочарани јер нисмо били укључени у израду декларације, која је довела до подизања политичких тензија у Србији, и до нарстања екстремних идеја, попут идеје о републици Војводини или о укидању Војводине“, казао је Будаков.

Шеф посланичке групе ДС-а Борислав Новаковић рекао је да су државе које су децентрализоване напредније, ефикасније и поштују права својих региона и својих локалних самоуправа.

Посланик опозиционе Демократске странке Србије Миленко Јованов оптужио је творце декларације за сепаратистичке намере и рекао да се све одвија по сценарију по којем је Црна Гора постала независна држава.

За расправу о Предлогу декларације пријавило се око 50 посланика, од укупно 120, колико их има у Скупштини Војводине.

BOJAN PAJTICПредседник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је да се декларацијом о заштити уставних и законских права покрајине апелује на владавину права и на поштовање обавеза према Војводини чиме се – како је рекао – истовремено апелује и на поштовање обавеза према свим грађанима Србије.

Обраћајући се посланицима покрајинског парламента уочи расправе о том предлогу покрајинске владе, Пајтић је нагласио да се декларација тиче свих грађана Војводине, јер – како је рекао – „кад бисмо добијали онолико средстава колико нам по Уставу следује, могли бисмо пет пута више људи да запошљавамо и имали би много инвестиција“.

Пајтић је истакао да „грађани Војводине мисле да скупштина Војводине не сме да ћути“ и зато је, како је објаснио, овај предлог данас упућен пред посланике војвођанског парламента.

Напомињући да о надлежностима покрајине, које су неоспорне, не може бити спорења, Пајтић је истакао да ако је Уставом одређено да покрајини припада седам одсто републичког буџета, онда би то требало тако и да буде, на исти начин као што покрајина има право да бира оне за које мисли да ће је најбоље представљати и обављати јавне послове.

BOJAN PAJTIC„Ако је нешто по закону власништво становника Војводине, онда нужно Војвођани располажу тим власништвом“, рекао је Пајтић. Он је упозорио на то да се покрајини за њен развој даје мање од 100 динара месечно по становнику, што је, како је рекао, немогуће ако желимо развој покрајине и бољи живот њених грађана.

Председник покрајинске владе сматра да грађани Војводине имају право да им се врати оно што су зарадили, да бирају „оне који ће да им служе и да располажу оним што је њихово власништво“, а то је, како је напоменуо, садржано у предлогу ове Декларације.

Пајтић је напоменуо и то да је предложеним документом затражено поштовање устава и закона Републике Србије када је реч о положају и надлежностима покрајине и напоменуо да је у протеклом периоду, од објављивања предлога те декларације било бурних политичких реаговања између осталог и демонстрација и протеста у Новом Саду.

POSLANICIУједињени региони Србије сматрају да је декларација о којој се данас расправља у Скупштини Војводине непотребна и да је њен циљ био дизање политичких тензије и истичу да уместо тога проблеме треба решавати кроз дијалог.

„Без обзира да ли се прихвате или не амандмани на декларацију, без обзира на то да ли ће бити усвојена или не она (декларација) неће произвести никакво дејство“, изјавио је в.д. председника Покрајинског одбора УРС Ђорђе Ђукић.

Он је такође истакао да је покрајинска Скупштина данас једини регионални парламент који расправља о томе да ли треба да се поштује устав и закони ове земље. Пајтић је обраћајући се посланицима оценио да не би смело бити повода за овакву расправу у држави која се нада да ће ускоро добити датум за почетак преговора за прикључење ЕУ.

О тексту Предлога декларације пре седам дана расправљао је и Одбор за питања уставно – правног положаја покрајине, који је, већином гласова, прихватио текст допуњен са пет амандмана Савеза војвођанских Мађара и једним амандманом Лиге социјалдемократа Војводине. Пред почетак седнице, представници опозиционих странака у Скупштини Војводине предали су на писарници Владе Војводине око 160.000 потписа грађана који подржавају захтев за оставку председника покрајинске владе Бојана Пајтића, због лоше економске ситуације, губљења легитимитета Владе Војводине на локалним и покрајинским изборима, као и због Декларације.

Подсетимо, опозиционе партије у Скупштини Војводине организовале су у априлу митинг са захтевом да покрајинска влада поднесе оставку. Представници опозиционих Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Демократске странке Србије оптужили су власт у Војводини за „сепаратизам“. ДС, ЛСВ и СВМ одбацили су те оптужбе и казали да им је једини циљ да заштите уставна и законска права Војводине која се, по њиховом мишљењу, непрестано крше.

Чланови „Двери“ предали су председнику Скупштине Војводине Иштвану Пастору, уочи данашње седнице, Предлог декларације против сепаратизма у Војводини. Члан руководства „Двери“ Иван Костић рекао је да се тим предлогом „Двери“ изричито залажу против декларације о Војводини, јер „сматра да је сепаратистичка“.