Прочитај ми чланак

Скупштина: У Србији сада све могуће, па и да буде проглашена царевина!?

0

Посланик покрета Доста је било (ДЈБ) Војин Биљић изјавио је данас поводом званичног проглашења резултата избора у Србији, да „оно што је јуче објављено на сајту Републичке изборне комисије (РИК) није одлука РИК“, зато што је донета на и-мејл седници, „што не постоји у правном поретку“ Србије.

Биљић је на новинарима у Скупштини Србије рекао да „РИК у немогућности да призна пораз, приступа класичном правном насиљу, нечему што није у оквирима уставног поретка и закона“.

Он је рекао да одлука РИК-а „није у складу са минималним законским стандардима за електронско гласање“, и да се поводом тога ДЈБ обратио Управном и Уставном суду, Вишем јавном тужилаштву, председнику Републике, председници Владе, поверенику за заштиту података о личности, заштитнику грађана, као и свим правним факултетима у Србији.

„Свако ћутање над овим што ради РИК представља подржавање понижавања логике и здравог разума свих грађана. Ово је питање које ће се вероватно изучавати на правним факултетима. Ко има етику не мозе да ћути над овим“, казао је Биљић.

Он је рекао да „ако се избори не пониште, ово ће бити први избори који су оџани у Србији, а да немају ни минимум законитости“.

„Ове изборе РИК и власт не могу да покрију никаквим правним аргументима. Проглашавају резултате избора који се ни у теорији не могу прогласити. Ово је правни скандал који сустиже правни скандал. Надам се да ће сви они који буду примили ово писмо, укључујући и судије и тужиоце, јасно изнети свој став, ћутање није опција“, рекао је Биљић.

Биљић је навео и да „изборни процес у Србији након овакве одлуке РИК-а не постоји“, као и да је након овако одржаних и проглашених избора све могуће у Србији, „па и да се прогласи царевина“.

Председник ДЈБ Саша Радуловић, који је и посланик у досадашњем сазиву Народне скупштине, је подсетио да је до овакве ситуације дошло тако што је ДЈБ поднео 2.700 приговора, за 2.700 (трећину) бирачких места након избора 21. јуна, које је РИК све одбацио, а затим се са ДЈБ обратио Управном суду.

Радуловић је рекао да је након жалбе Управни суд поништио 2.700 решења РИК-а „чиме она не постоје, односно РИК је морао да понови изборе на 2.700 места“.

Жалбе ДЈБ су се односиле на то да садржај џакова са гласачким листићима не одговара записницима са бирачких места, што су, како је наведено, њихови контролори доказали четири изборна места, а затржено је да се провере свих 2.700.

„Сада покусавају само да прогласе резултате избора иако је 2.700 поступака у току. Ово није могуће, то је правно насиље“, казао је Радуловић.

Он је рекао и да је ДЈБ поднела тужбу и против понављања гласања 1. јула на 234 бирачких места.

Радуловић је замерио медијима да не прате довољно активности ДЈБ, наводећи да нико од новинара није присуствовао конференцији за медије, али је она имала интернет пренос.