Прочитај ми чланак

Скупштина: Ко је кога преварио и уценио – жестока расправа Мандића са Дританом

0

Абазовић данас први пут пред посланицима у Скупштини, највише питања из области владавине права

Борба против криминала и корупције област је која највише интересује посланике у Скупштини, који ће данас, у оквиру Премијерског сата, о томе питати премијера Дритана Абазовића.

Абазовић ће одговарати на посланичка питања први пут од када је изабран на функцију премијера, 28. априла. Тада је изгласана мањинска Влада, уз подршку Демократске партије социјалиста (ДПС). У Владу су ушли Грађански покрет УРА и ЦИВИС, Социјалистичка народна партија (СНП), Социјалдемократска партија (СДП) и партије мањинских народа.

Питања посланика објављена су на сајту Скупштине.

Посланик коалиције Црно на бијело (УРА и ЦИВИС) Срђан Павићевић питаће да ли је у вези са шверцом цигарета у Луци спреман да иде до краја и да ли ће појава било којег од звучних имена, или функција, успјети да га натјера да прекине акцију, а с обзиром на то да “пипци ове хоботнице досежу до свих пора организованог криминала, али и до високих и још виших нивоа у скоро свим гранама и дјеловима служби безбједности, политике, правосуђа, друштва уопште и веома познатих ликова домаће, па и стране политичке и назови бизнис сцене”.

”Спознајом, коју сви имамо, и у Црној Гори, а и у свијету да је Лука Бар ‘жариште’ или ‘чвориште’ понајвећег и најпрометнијег ланца кријумчарења и шверца цигарета у Европи, претпостављам да сте свјесни да сте Ви лично и ми, као друштво, по перцепцијама стручне и лаичке јавности, ушли у центар ‘осињег гнијезда’ једног од најопаснијих и најкрволочнијих криминалних ланаца”, навео је Павићевић.

Он пита да ли Влада има процјену материјалне штете нанијете Црној Гори за безмало три деценије.

Посланик Демократског фронта Андрија Мандић питаће зашто се застало у борби против организованог криминала, која је почела хапшењима у правосуђу и зашто се не настави са “стављањем иза решетака кључних носилаца мафиократске власти, које тешко оптужују налази Еуропола”.

Портал Либертас пресс је објавио да се у документима Еуропола као чланови кавачког клана помињу активни полицијски службеници, Петар Лазовић и Љубо Миловић, који су, према тим наводима директно укључени у шверц великих количина кокаина из Латинске Америке у Европску унију и Аустралију.

”Зашто се не настави стављање иза решетака кључних носилаца мафиократске власти”: Абазовић
”Зашто се не настави стављање иза решетака кључних носилаца мафиократске власти”: Абазовићфото: Борис Пејовић
”Борба против ендемске корупције и организованог криминала је, како сте изјавили, приоритет у агенди ове Владе. На који начин сте планирали да то реализујете?”, питање је које ће премијеру поставити шеф Посланичког клуба Покрета за промјене Бранко Радуловић.

Посланица Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић Станковић питаће Абазовића шта ће предузети да се покрене озбиљан дијалог власти и опозиције ради обезбјеђивања уставне квалификоване већине за избор врховног државног тужиоца, чланова Судског савјета и судија Уставног суда.

”Ово питање је кључно за наш даљи ЕУ пут односно за деблокаду нашег интеграционог процеса. Без хитног отпочињања рада на овом питању нећемо усвојити привремено кључна мјерила у области владавине права. Јасно је и познато да је новом методологијом о приступању предвиђено да не може бити напретка у осталим поглављима док се не обезбиједи адекватан прогрес у поглављима 23 и 24, а њега нема док на Уставом прописан начин не извршимо избор на ове кључне позиције у правосуђу”, навела је Вуксановић Станковић.

Посланик Демократске партије социјалиста Данијел Живковић питаће шта Влада планира да уради у циљу наставка пута државе ка чланству у Европској унији, на коме је, како наводи, заустављена избором Владе Здравка Кривокапића.

”Након промјене власти која се десила 30. августа 2020. године, један од главних прокламованих приоритета рада Владе у којој сте били потпредсједник било је убрзавање реформи у процесу ЕУ интеграција. Међутим, погубном и штетном политиком неодговорне Владе, која је више бринула о интересима друге државе него Црне Горе, наша држава је заустављена на путу ЕУ интеграција што је констатовано у Извјештају Европске комисије о напретку Црне Горе за 2021. годину”, казао је Живковић.

Он је навео да је бивша влада, усвајањем закона по хитном поступку, без усклађивања с европским законодавством, спровођењем реваншистичке инквизиције у сектору јавне управе, “одстрањивање кадрова национално, вјерски и политички неподобних у сектору образовања, снажење национализма и клерикализма, изражена нетранспарентност и дјеловање супротно националним интересима”, угрозила даљи напредак Црне Горе ка ЕУ.

И посланик Бошњачке странке Суљо Мустафић питаће Абазовића шта ће Влада урадити на пољу интензивирања процеса европских интеграција, чији је застој био евидентан.

Посланик Социјалдемократа Дамир Шеховић питаће предсједника Владе о томе какав је тренутни статус команданта Противтерористичке јединице Петра Кнежевића у Управи полиције и шта намјерава да предузме након “његовог признања да је током полицијске акције на Цетињу 4. и 5. септембра био у непосредној комуникацији с појединим криминалним групама”.

Да ли премијер и даље мисли да ДПС треба да иде у прошлост, да би држава имала будућност
Посланик Демократа Момо Копривица питаће Абазовића да ли је остао при раније изреченим ставовима о ДПС. “Да ли данас као нелегитимни премијер, на функцији на коју сте изабрани кључно и опредјељујуће гласовима и 29 посланика ДПС-а, сматрате да: ‘ДПС мора да постане прошлост, да би Црна Гора имала будућност”, пита Копривица.

Он је подсјетио и на раније изјаве Абазовића да је ДПС 30 година радио све да “опљачка” Црну Гору, да подијели и посвађа Црну Гору, да му ДПС и криминални кланови цртају мету и нуде новац. Абазовић је, према ријечима Копривице, говорио и да у ДПС посланичким клубовима сједе Ијуди који су “украли некоме нешто”, “човјек који има 50 кривичних пријава”, “човјек због ког је држава изгубила 10 милиона еура због Лименке”, као и да је ДПС “класични Полит биро, најкласичније Гестапо методе”…