Прочитај ми чланак

Скандалозно: Србија под плаштом аутономије севера признала независно Косово!

0

Наводно, теме разговора за преговалачким столом у Бриселу биће територијална аутономија за Север, споразум о интегрисаном управљању прелазима као и финансирање институција Србије на Космету.

Представници српске власти ће приликом следећег сусрета са преговарачима из Приштине инсистирати на територијалној аутономији за север Косова. Такође, теме разговора биће финансирање институција Србије на Космету, реализација споразума о интегрисаном управљању прелазима, као и верско и културно наслеђе.

Како преноси дневни лист “Блиц”, за преговарачким столом у Бриселу 7. новембра српска власт ће инсистирати на томе да север добије територијалну аутономију. Испуњавање споразума о прелазима требало би да отпочне у децембру, када би и Европски савет могао да одлучи да Србији да условну одлуку о датуму преговора о чланству у Европској унији.

Наредна рунда дијалога премијера Србије Ивице Дачића и трговцем људским органима Хашима Тачија са високом представницом ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон почеће одвојеним састанцима. Заједнички састанак уследиће тек на крају.

Наводно, Брисел настоји да атмосфера буде што непосреднија, тако да ће заједнички састанак имати највероватније форму радне вечере.

Према незваничним информацијама, ни од једне стране у преговорима неће се тражити да потпуно реализују споразум, који је са представницима Шиптара на Космету склопила претходна влада.

Тренутно постоји предлог који предвиђа реализацију два пилот-пројекта, од којих би један био на северу Косова, а тек треба да се договори и који прелаз, а други на прелазу Кончуљ или Мердаре.

Када је реч о финансирању институција Србије на КиМ, од Београда се у овој фази разговора очекује транспарентност протока новца.

Иако Влада Србије још није изашла у јавност са платформом за преговоре са Приштином, у медијима се појављују наводни принципи овог документа.

Тако, према наводима “Блица”, основни принципи платформе, која треба да буде завршена тек наредне недеље, јесу: статус српске заједнице, нема разговора о независности Косова и неопходност европских интеграција Србије. Платформа предвиђа и активну улогу у целокупном процесу који је започео у Бриселу и српске заједнице са КиМ.

Такође, током дијалога биће преложено да, уместо косовских полицајаца и цариника, који ће бити на прелазима заједно са српским колегама, извршну улогу на прелазима има Еулекс.

 

(Блиц)