Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ: Шта ради Кајл Скот на биралиштима?

0

Амерички амбасадор Кајл Скот, иако није посматрач на изборима, обилази бирачка места и прати како протиче гласање

Амерички амбасадор Кајл Скот, иако није посматрач на изборима, обилази бирачка места и прати како протиче гласање. Тако, је данас он обишао бирачко место 61 које се налази у Основној школи “Сава Шумановић“ у Земуну са џипшом, а у пратњи службеника амбасаде.

Иако су београдски избори унутрашње питање државе још увек није јасно одакле америчком амбасадору Кајлу Скоту право да контролише бирачка места. Он није тражио дозволу од ГИК-а да контролише изборни процес као страни посматрач.

Ово није први пут да се амерички амбасадор појављује током изборног процеса у Србији. Подсетимо, да се слична ситуација десила и 2016. године када су у Србији одржани парламентарни избори. Наиме, након парламентарних опозиционе странке започеле су протесте јер према првим прелиминарним резултатима цензус нису прешле Двери и њихов тадашњи коалициони партнер ДСС на челу са Сандом Рашковић Ивић и савез ЛДП-ЛСВ-СДС предвођени Чедом Јовановићем, Ненадом Чанком и Борисом Тадићем. Тада су се протестима на улици испред РИК-а придружили и други представници опозиције, махом представници петооктопрабрских структура. Међутим, страх од фијаска и неуласка у скупштинске клупе, ујединио је до тада, наизглед љуте противнике, националистички покрет Двери и петоокторбарце, Пајтића, Тадића, Чеду Јовановића, Санду и многе друге. Све њих окупио је амерички амбасадор Кајл Скот и тиме грубо прекршио дипломатске правила немешања у унутрашња питања земље домаћина.


Кајл Скот је заједно са опозицијом тада накнадно организовао понављање избора на неколико бирачких места, и на тај начин успео да поменуте коалиције пређу цензус и уђу у Скупштину Србије.