Прочитај ми чланак

ШИПТАРИ СА КОСМЕТА СЕ СВЕТЕ ЗБОГ ХАРАДИНАЈА – подижу оптужницу против Вучућа!?

0

Председник парламентарне странке Инцијатива за Косово Фатмир Љимај се заложио за подизање оптужница против председника Србије Томислава Николића, премијера Александра Вучића и министра спољних послова Србије Ивице Дачића.

aleksandar-vucic-1-06-n-s

Председник парламентарне странке Инцијатива за Косово Фатмир Љимај се заложио за подизање оптужница против председника Србије Томислава Николића, премијера Александра Вучића и министра спољних послова Србије Ивице Дачића.

Министарка Косова за дијалог са Србијом, Едита Тахири, изјавила је данас да Косово треба да одговори реципроцитетом на налоге за хапшење које је издала Србија.

Тахири је рекла да Србија ниједном није прихватила да се у Бриселу разговара о налозима за хапшење, док је за актуелно хапшење лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја у Француској, навела да може да изазове „тензије између две земље“.

Истовремено председник парламентарне странке Инцијатива за Косово Фатмир Љимај се заложио за подизање оптужница против председника Србије Томислава Николића, премијера Александра Вучића и министра спољних послова Србије Ивице Дачића.

„Чуди ме да тужилаштво и наша земља не издају налоге за хапшење Николића, Вучића и Дачића пошто су они креатори етничког чишћења и то су људи који су у то време боравили у хотелу Гранд“, казао је Љимај.

Премијер Косова Иса Мустафа оценио је данас да су налози које Србија издаје за хапшење косовских грађана „провокације“.

„Желим да изразим узнемирење због притварања и процедура које се воде против председника АБК и бившег премијера Косова Рамуша Харадинаја. Налози за хапшење из Србије су неправични и представљају провокације“, казао је Мустафа.

Наводећи да су такви акти „неприхватљиви“, Мустафа је додао да косовске власти „свим капацитетима“ раде на ослобађању лидера Алијансе за будућност Косова.

„Харадинај је у два наврата доказао невиност у Хагу. Ми очекујемо ослобађање Харадинаја као и да француске власти реагују и ове налоге за хапшење оцене неоснованим“, казао је Мустафа.

Он је навео и да ће Приштина „у координацији са другим факторима“ деловати како би Србија повукла налоге за хапшење „бивших званичника и бораца за слободу Косова“.

„У вези са случајем Харадинај, ми смо у контакту и са Европском унијом“, казао је Мустафа.

Алијанса за будућност Косова организује данас у 13.00 часова марш на коме ће изразити незадовољство због притварања Харадинаја на основу међународне потернце коју је издала Србија.