Прочитај ми чланак

Симић: За ЕУ преговори завршени, наставља Вашингтон

0

predrag-simic(РТС)

Преговори Београда и Приштине су за Европску унију вероватно завршени и уколико они буду настављени то ће бити под диригентском палицом Вашингтона, каже професор ФПН Предраг Симић.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић оценио да изостанак договора Београда и Приштине не улива много наде да ће Европска комисија предложити Србији датум за почетак преговора. Уколико преговора буде даље, вероватно је да ће бити под палицом Вашингтона, рекао Симић.

„Данас су многи разочарани јер смо сви очекивали да ће се ти преговори завршити са некаквим договором. У овом тренутку не чини ми се да смо на крају преговора, како сугерише Кетрин Ештон, јер за Европску унију овај посао је формално завршен. Уколико преговора буде даље, вероватно је да ће бити под диригентском палицом Вашингтона“, рекао је Симић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, један пут је пређен и то за врло кратко време и потребно је извесно време да се јавност у Србији и Приштини привикне на нову ситуацију.

Можемо сада да кажемо да је чаша полупразна и полупуна, каже Симић, објашњавајући да после прве рунде преговора „нисмо могли ни да видимо слику Ивице Дачића и Хашима Тачија, а после смо видели и слику руковања Томислава Николића са Атифетом Јахјагом“.

Професор ФПН-а сматра да за Србију овакав исход досадашњег тока преговора, не улива много наде да ће извештај бити онолико позитиван колико је потребно „да би на основу њега Европска комисија предложила одређивање датума за почетак преговора, што јесте била централна тема од мајских избора прошле године и то свакако компликује ситуацију“.

Симић је додао да се реално и није могло очекивати чудо у Бриселу, али и да се нешто померило, тако да се могу очекивати састанци београдских и приштинских политичара.

„Мислим да ћемо имати у наредним данима сусрете политичаре из Приштине и Београда, а можда ћемо активирати официра за везу“, рекао је Симић.

Приштина је непопустљива, јер Вашингтон има став да не жели још једну Републику Српску на Балкану, подсетио је Симић.

Говорећи о Србима на Косову јужно и северно од Ибра Симић је рекао да ће они морати да се нађу са исте стране стола, јер само тако ће моћи у Скупштини Косова да остваре све што је Ахтисаријевим планом за њих предвиђено.

Упитан да прокоментарише понуђену оставку Александра Вучића, Симић је рекао да је Вучић искусан политичар и да у овом тренутку ни њему ни Ивици Дачићу не одговора овакав исход преговора.

„То није ништа неочекивано, он је у више наврата говорио да се није родио у фотељи и мислим да је добро чути и ово од наших политичара, уколико не постигну оно што су поставили као циљеве да понуде оставку“, закључио је Симић.